U BOLNICI ZBOG VIROZE

Otkriveno u kakvom je stanju papa Franjo: Za Uskrs ćemo svjedočiti prizoru kakav nismo često vidjeli

Doznajemo da je Papa proveo mirnu noć, da je ujutro pročitao ‘nekoliko novina‘, da se pričestio

Papa Franjo na Uskrs 2022.

 Massimiliano Migliorato/Hans Lucas Via AFP

Papa Frane neće predsjedati euharistijskim slavljima na Trgu Svetog Petra u Vatikanu ni na Cvjetnicu, za tri dana, a ni tjedan dana kasnije na Uskrs. Prije tri godine vidjeli smo Papin Uskrs bez vjernika, distopijski snimak poglavara Katoličke crkve kako sam moli pred Trgom savršeno opustjelim uslijed ubitačne pandemije covida-19. Sad nam predstoji što nismo često vidjeli: Uskrs bez Pape za oltarom.

Misu na Cvjetnicu predvodit će također Argentinac, vicedekan Kardinalskog zbora Leonardo Sandri. Na Uskrs će slavljem predsjedati dekan Kardinalskog zbora Giovanni Battista Re, Talijan.

Ne pođe li što po goremu, papa Frane će ipak na Uskrs izgovoriti blagoslov Urbi et orbi, dakle Gradu (Rimu) i (svemu) svijetu.

Večerašnji liječnički bilten kaže da se Papi stanje poboljšava, ali ne donosi nikakvu prognozu kad bi mogao biti pušten na kućnu njegu.

Doznajemo da je Papa proveo mirnu noć, da je ujutro pročitao "nekoliko novina", da se pričestio.

U bolničkoj kapeli građani, ponajčešće roditelji ili srodnici hospitaliziranih, mole za zdravlje svojih bližnjih, ali pred kamerama kažu da su molili "i za našega dobrog Papu". Snimatelji svjetskih i talijanskih televizija nisu propustili uperiti nišan svojih kamera put prozora na desetom katu, odakle je nekad mahao sv. Ivan Pavao II., čiji kip sad stražari pred glavnim pješačkim ulazom.

Papino oboljenje samo po sebi nije objektivno opasno, ali subjektivno je teško, osobito starijim osobama - a papa Frane je lani navršio 86 godina. Oprez, dakle, nije na odmet.

Moguće je da je Papa, i dalje vitalan, malo i podcijenio tu neugodnu virozu. Koja, znamo, znači barem dva-tri dana ozbiljne iznemoglosti, premda uglavnom bez povišene tjelesne temperature. Kardinal Sandri kaže da je obaviješten da će misiti na Cvjetnicu još u ponedjeljak, dakle dva dana prije nego što je Papi pozlilo poslije opće audijencije. Znači li to da je Papa kanio prehodati virozu? Sad je, očito, mora preležati. Pa i zato da infekcija, koja je već zahvatila bronhije, ne pređe i na pluća.

Sa svih strana Italije stižu želje za brzo ozdravljenje i potpun oporavak poglavara Katoličke crkve. A i iz svijeta: iz Washingtona su ih zajedno uputili argentinski predsjednik Alberto Fernández i američki predsjednik Joe Biden, katolik i "Papin prijatelj", kako je naglasio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 16:02