LOV NA JIHADI JOHNA

OTKRIVENO KAKO JE LIKVIDIRAN KRVNIK ISLAMSKE DRŽAVE Britanci dronom locirali ubojicu, Amerikanci ga smaknuli raketom

Jihadi John, pravim imenom Muhamed Emwazi, ubijen je 12. studenoga
 AFP

Jihadi John, pravim imenom Muhamed Emwazi, ubijen je 12. studenoga u munjevito organiziranoj i izvedenoj operaciji britanskih i američkih specijalnih snaga. Mjesec dana nakon zračnog udara na automobil u kojem se Emwazi nalazio, britanski Daily Mail iznio je detalje te operacije u kojoj je korištena visokosofisticirana oprema.

Britanske i američke obavještajne službe mjesecima su tragale za Emwazijem, a Britanci su ga napokon s velikom sigurnošću uspjeli locirati 11. studenoga oko ponoći u Raki u Siriji, u samom sjedištu IS-a. Odmah su aktivirani tim britanskog SAS-a i zapovjedništvo američkih snaga u Dohi, u Kataru. Nakon sat vremena u dva američka transportna helikoptera Chinook ukrcava se osam SAS-ovaca koji sa sobom nose četiri Black Hornet nano helikoptera, te dva vozila za vožnju pustinjom. Riječ je o minijaturnim, 10 cm dugačkim i 45 grama teškim helikopterima opremljenima s tri kamere koji imaju mogućnost snimanja videa, fotografiranja u visokoj rezoluciji te slanja materijala u realnom vremenu. Osam Britanaca iskrcalo se u pustinji 56 kilometara od Rake i pod okriljem noći dolaze nadomak samoga grada, gdje su se utaborili i podigli prvi dron koji je trebao locirati Jihadi Johna. No to je uspjelo tek trećem, 12. studenoga oko 7 sati ujutro. Sliku su vidjeli SAS-ovci na terenu na svom tabletu. Ona se emitira u zapovjedništvu SAS-a u Herefordu u V. Britaniji te u američkom središnjem zapovjedništvu u Dohi. U tom trenutku počinje intenzivna potvrda identiteta. Britanci prvi potvrđuju da je to Jihadi John. Nakon toga i Amerikanci.

Čeka se idealan trenutak za napad. Emwazi je cijelo vrijeme pod nadzorom, a napad slijedi malo prije ponoći. Emwazi je u automobilu, a Amerikanci u zrak podižu bespilotnu letjelicu Reaper naoružanu protuoklopnom raketom Hellfire. Raketa pogađa cilj, a SAS-ovci na terenu potvrđuju da je čovjek odgovoran za odrubljivanje glave najmanje šest državljana SAD-a, V. Britanije i Japana mrtav. Ekipa odlazi s pozicije, ukrcava se u helikoptere i vraća u Katar. Prošlo je 24 sata od lociranja do likvidacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 21:19