VELIKI SUKOB

OTKRIVENA ŠOKANTNA TAJNA 'Obame i Clintonovi se međusobno mrze. Michelle Hillary uporno zove gnuom'

‘Krvavi sukob’ otkriva toksične detalje o staroj i novoj predsjedničkoj obitelji

Mrzim tog Obamu više nego ijednog čovjeka kojeg sam ikad sreo, više nego ijednog čovjeka koji je ikad živio.

Te vrlo teške riječi nije izrekao ni jedan pripadnik radikalnog desnog pokreta Čajanka (Tea Party), ni Republikanske stranke. Ne, to je o sadašnjem demokratskom predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država rekao bivši demokratski predsjednik Bill Clinton, ako je vjerovati novinaru i piscu Edwardu Kleinu koji je taj citat objavio u svojoj novoj knjizi “Blood Feud” (Krvavi sukob).

Klein je novinar vrlo ugledne karijere, radio je na visokim položajima u tjedniku Newsweek, a zatim u The New York Timesu te je posebnu pozornost stekao svojim knjigama o poznatim demokratskim predsjedničkim obiiteljima.

Rasizam

U novoj knjizi bavi se sukobom sadašnje i bivše prve obitelji, Obama i Clintona. Neki od detalja pojavili su se u New York Postu i brutalno ocrtavaju odnose dviju obitelji i sasvim sigurno neće pomoći mogućoj novoj kandidaturi bivše prve dame, senatorice i državne tajnice.

Bivši predsjednik je tako, prema Kleinu, svoje stajalište o mržnji prema Baracku Obami objasnio izjavom budućeg predsjednika iz kampanje 2008. godne kad ga je, zbog nekih njegovih izjava, optužio da je rasist. Kad se pak pogledaju objavljeni dijelovi knjige, sasvim je jasno da sukob dviju sada najmoćnijih demokratskih obitelji svoje korijene vuče upravo iz demokratske kampanje za predsjedničkog kandidata 2007./2008. godine. Naime, tada je bilo sasvim jasno da će bilo koji demokratski kandidat pobijediti bilo kojeg republikanskog kandidata zbog svih negativnih učinaka osmogodišnje vlade sina Busha. Neki od kritičara tada su pak, ipak zabrinuti, poručivali demokratima: “Pobijedili biste unaprijed da ste samo izabrali bijelog muškarca, a vi uzmete Afroamerikanca i ženu”.

No očito je da su oštre riječi razmijenjene u kampanji ostavile gorak okus, posebno u ustima obitelji Obama.

Tako Klein navodi kako je Michelle često, nakon radnog dana, znala sjesti u skriveniji ured u Bijeloj kući sa svojom najdražom prijateljicom Valerie Jarett, Obaminom savjetnicom, gdje bi onda pričale, a pomalo i tračale (da, to rade i prve dame). Kleinovi izvori ističu da je Michelle tom prigodom, uz čašu chardonnaya, o Hillary govorila kao o hildebeest - riječ je o preinaci termina wildebeest, koji označuje gnua, ružnu životinju koju se smatra tvrdoglavom, osvetoljubivom, hladnokrvnom.

Značajna podrška

Sukob je prvi put ozbiljno kulminirao 2011. godine, prije druge Obamine kampanje kad mu je sugerirano da bi mu Clintonova podrška bila značajna. Barack je tada pozvao Billa na partiju golfa, a ovaj potonji je nekim svojim prijateljima rekao da u tome neće uživati. “Više me je puta nazvao George W. Bush da me pita za savjet nego Obama. S njim nemam nikakav odnos, a smeta mi i kako je uvijek u razgovoru sa mnom svađalački raspoložen”, rekao je tada Clinton. No zaključio je da će tada obojica trebati uslugu od onog drugog, Obama podršku u kampanji, a Bill kasniju njegovu podršku za Hillary, pa će biti još i neugodnije.

Tijekom partije golfa Bill je više puta isticao da je Hillary najbolja kandidatkinja za sljedeće predsjedničke izbore, ali Obama je stalno izbjegavao tu temu. Kako Clinton nije odustajao, Barack je odjednom doslovce šokirao svog prethodnika: “Znaš, Michelle bi također bila sjajna predsjednička kandidatkinja”.

Clinton je, ističe Klein, ostao bez teksta, a navodno je bio spreman prekinuti golf, ali ipak je ostao; ulozi su, naime, bili preveliki. Inače, prije par tjedana Barack Obama novinarima je otvoreno rekao kako Michelle sigurno neće biti kandidatkinja za predsjednicu ni sada ni u budućnosti.

Nakon golfa ratne su sjekire ipak zakopane, a onda je uslijedio još jedan krah odnosa. Obitelj Obama pozvala je Clintone na privatnu večeru 1. ožujka 2013. godine. Hillary je tada šokirala Billa kad je pitala Michelle da li se ona - kao Hillary - kani kandidirati za senatoricu. Prva dama je diplomatski odgovorila kako o tome tek treba dobro promisliti. A onda su se zakačili Bill i Obama. Bivši je predsjednik predložio da svoju organizaciju kampanje ponudi kandidatu/kandidatkinji 2016. godine, na što mu je Barack sarkastično odgovorio: “Stvarno?” I onda je počeo sukob koji je uključivao i izvore novca za kampanju, s obje se strane dizao glas, da bi na kraju Obama pokazao što misli o raspravi: pod stolom se počeo igrati svojim Blackberryjem jasno pokazujući da ga Clinton više uopće ne interesira.

Mini-me Barack

Hillary je pokušala otopliti atmosferu te je pitala Baracka je li mu drago što više neće ići u kampanju jer je očito kako mu se to ne sviđa. Barack je ispalio: “Za tipa koji to ne voli uspio sam sasvim dobro”.

Kad je pak ta mučna večera završila Barack je, prema Kleinu, rekao ženi: “Eto zašto ne pozivam tog tipa”.

A što pak misli o Obami bivši je predsjednik ispričao svojoj kćeri Chelsea tijekom jednog prijema u njihovoj kući. “Čuo sam da Obama traži kandidata koji bi bio nalik njemu, nekoga relativno nepoznatog, svježe lice. Uvjeren je da je briljantan predsjednik i želi se klonirati, naći svog ‘mini-me’”. Zaključio je kako Obama za njega i Hillary misli da su predugo na sceni i da su “20. stoljeće”. “On traži novog Baracka Obamu”, rekao je kćeri Bill Clinton.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. srpanj 2024 03:58