VAŽAN PROGLAS

Otkrilo se s kim je nestali ministar dobio dijete, Partija: Časnici, izolirajte se da vas ne dovedu u iskušenje

‘Najučinkovitiji način da se klonite opasnosti i iskušenja je fizička izolacija. Ne idite na večere koje možete izbjeći..‘
 Li Gang/Xinhua Via Afp

Kad Dnevnik Narodnooslobodilačke vojske, službeno glasilo vojske Narodne Republike Kine, objavi tekst naslovljen "Pročistite društveni život i krug prijatelja" te navodi da je članak stigao iz Ureda reforme i pripravnosti Središnje vojne komisije, važna je to poruka.

Kineska vojska u službenim dokumentima će se uvijek pozivati na predsjednika Središnje vojne komisije, moćnog tijela kojim gotovo da je važnije upravljati nego Partijom - Deng Xiaoping je imao formalno samo tu funkciju. Sada je na čelu, treba li naglasiti, Xi Jinping, ujedno predsjednik države i Partije.

Fizička izolacija

Vojni list podsjeća da je Xi govorio o potrebi da vodeći kadrovi ojačaju samodisciplinu, pročiste društveni život i krug prijatelja. "Najučinkovitiji način da se klonite opasnosti i iskušenja je ‘fizička izolacija‘. Ne sudjelujte u aktivnostima koje možete izbjeći i ne idite na večere koje možete izbjeći", stoji u članku. Tekst ne krije da je riječ o uputi časničkom kadru kako im se valja ponašati jer ne smiju zaboraviti da su vojska Partije prije svega. Iako rečenice djeluju općenito, kad se stave u okvir događaja proteklih nekoliko mjeseci, dobiva se ozbiljnija slika odnosa unutar kineskog partijskog i vojnog vrha.

Početkom ljeta iz javnosti je nestao tadašnji ministar vanjskih poslova Qin Gang, koji je prije toga bio ambasador u SAD-u. Njegov je crimen bila veza s novinarkom u SAD-u iz koje se rodilo dijete koje ima američko državljanstvo. Državni mediji potom izvještavaju da su general Li Yuchao, načelnik postrojbe raketnih snaga Narodnooslobodilačke vojske, i zamjenik, general Liu Guangbin, zamijenjeni časnicima mornarice i zrakoplovstva.

Novi čelnici, bivši zamjenik šefa kineske mornarice Wang Houbin i član središnjeg komiteta stranke Xu Xishen, nisu prethodno služili u raketnim snagama - dramatičan prekid s praksom, kažu stručnjaci, izvijestio je NBC. Konačno iz javnosti nestaje i ministar obrane Li Shangfu.

Nevolja je što su Qin i Li imenovani nakon partijskog kongresa održanog ujesen prošle godine na kojem je Xi dobio treći mandat i popunio vodstvo Partije "svojim" ljudima, što je u proljeće ove godine proširio i na državni aparat. Sinološka struka dvoji pokazuje li se Xi lošim kadrovikom ili unutar Partije i vojske postoje krugovi koji mu žele dati do znanja da nije svemoćan.

Mučno ljetovanje

Već se dulje vrijeme u ljetovalištu Beidaihe okuplja partijski vrh pa se raspravlja o brojnim pitanjima. Ove je godine u javnost procurilo da se Xi našao pod oštrim napadom dijela umirovljenog, ali i dalje utjecajnog civilnog kadra, dok su vojni predstavnici većinom šutjeli ne stajući u obranu predsjednika. Zabrinuti su jer se ekonomsko stanje ne poboljšava što bi s vremenom moglo dovesti u pitanje vlast Partije i, što je svakako važnije, njihove privilegije te brojna stečena prava - čitaj imutak i utjecaj - koja uživaju članovi njihovih obitelji, prijatelji i tkogod već.

Tajnom nije da postoji snažna frakcija koja se protivila trećem Xijevu mandatu i da predsjednik nije na glasu kao učen lider jer je sve obrazovanje stekao u partijskim školama.

Xi neće pasti s vlasti niti će Partija lako ispustiti iz ruku poluge moći. Unutarnja previranja, kako u Foreign Affairsu piše M. Taylor Fravel, predavač kineskih studija na Harvardu, neće odvesti Beijing u smjeru pokretanja napada, ali će povećati vjerojatnost reakcije na vanjske prijetnje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 01:00