JOŠ SU U ŠOKU...

OSVETA ISLAMSKOJ DRŽAVI Japan daje 15,5 milijuna dolara za borbu protiv terorizma na Bliskom istoku

 AFP PHOTO / HO / AL-FURQAN MEDIA / AFP PHOTO / HO / AL-FURQAN MEDIA

TOKIO - Japan, koji je još u šoku zbog odrubljivanja glave dvojici njegovih državljana koje je počinila Islamska država (IS), u utorak je najavio da će dati 15,5 milijuna dolara kao podršku borbi protiv terorizma na Bliskom istoku i u Africi.

Japanski ministar vanjskih poslova Fumio Kishida istaknuo je da će o pomoći službeno i detaljno govoriti zamjenik ministra Yasuhide Nakayama na konferenciji o antiterorizmu kasnije ovog tjedna u Washingtonu.

Taj iznos obuhvaća 7,5 milijuna koje je Kishida obećao prigodom posjeta Bruxellesu u siječnju.

Novac je namijenjen povećanju borbene sposobnosti protiv terorizma na Bliskom istoku i u Africi.

Japan se tako nada pokazati spremnost da ne poklekne terorizmu, dodajući da će novac dijeliti međunarodne organizacije u pogođenim područjima, uključujući zemlje koje graniče sa Sirijom i Irakom, dvije nacije djelomično pod kontrolom IS-a.

Optužen za etničko čišćenje i zločine protiv čovječnosti, IS je dobio potporu i drugih džihadističkih skupina, među kojima je organizacija Ansar Beit al-Maqdis koja je nedavno objavila videosnimke spektakularnih atentata ili odrubljivanja glava na Sinaju.

IS je nedavno privukao i pobunjenike u Libiji, zemlji koja je potonula u kaos od 2011., kada je svrgnut bivši vođa Moamer Gadafi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 10:47