ŽENAMA PRISTUP ZABRANJEN

OSTALI BEZ SP-a ZBOG UHIĆENJA DJEVOJKE 'Do daljnjeg nećete dobiti ni jedno natjecanje'

Iranske vlasti prije pet mjeseci uhitile su Ghoncheh Ghavami, Britanku iranskog podrijetla

TEHERAN Svjetska odbojkaška federacija (FIVB), objavila je u nedjelju kako Iranu oduzima domaćinstvo Svjetskog prvenstva u odbojci za juniorke koje se slijedeće godine trebalo održati u toj zemlji.

Iran neće dobiti organizaciju niti jednog velikog odbojkaškog turnira sve dok ženama bude zabranjeno gledanje odbojkaških utakmica.

Naime, iranske vlasti prije pet mjeseci uhitile su Ghoncheh Ghavami, Britanku iranskog podrijetla, koja je bila u publici na odbojkaškoj utakmici između muških reprezentacija Irana i Italije.

Utakmica je odigrana na stadionu, a iranske vlasti zabranile su pristup svim ženama, uključujući novinarke. Ghavami je ipak otišla na utakmicu gdje je i uhapšena.

Puštena je nakon nekoliko sati, ali je ponovno uhićena par dana kasnije kad se vratila u policijsku stanicu po osobne predmete zaplijenjene od strane policije.

Ponukan uhićenjem Ghavami i zabranom žena u publici na sportskim priredbama u kojima učestvuju muškarci, FIVB je donio odluku o embargu na organizaciju međunarodnih odbojkaških turnira u Iranu.

Predsjednik Iranskog odbojkaškog saveza tvrdi kako hapšenje Ghoncheh Ghavami nema veze s odbojkom te da odluka FIVB-a 'nije poštena'.

Inače, odbojka je vrlo popularna u Iranu, a muška reprezentacija Irana na zadnjem je Svjetskom prvenstvu osvojila šesto mjesto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. lipanj 2024 01:10