SPARTANSKI ŽIVOT

Osmogodišnjakinja odbila obiteljske milijune i odlučila ići od vrata do vrata tražiti milostinju

Sanghvi pripadaju jedinoj jainističkoj sekti koja prihvaća djecu u svoje redove, ostale tri primaju samo odrasle osobe

Devanshi Sanghvi

 Facebook

Osmogodišnja Devanshi Sanghvi mogla je odrasti i voditi višemilijunski posao s dijamantima, no kći bogatog indijskog trgovca dijamantima odlučila se za spartanski život - odjevena u grube bijele sarije, bosa ide od vrata do vrata i traži milostinju. Prošli tjedan, djevojčica se odrekla bogatstva i postala časna sestra, prenosi BBC.

Sanghvi su među 4,5 milijuna sljedbenika jainizma, jedne od najstarijih svjetskih religija koja je nastala u Indiji prije više od 2500 godina. Vjerski znanstvenici potvrdili su da je broj jainista koji se odriču materijalnog tijekom godina porastao, ali slučajevi koji uključuju djecu Devanshijine dobi su i dalje neuobičajeni.

Ceremoniji na kojoj je djevojčica izrekla zavjete odricanja u indijskom gradu Suratu nazočili su deseci tisuća ljudi. U pratnji roditelja, Dhanesha i Ami Sanghvi, stigla je na mjesto događaja u gradskoj četvrti Vesu. Bila je odjevena u svilu, ukrašena draguljima, a na glavi je nosila krunu optočenu dijamantima.

Nakon obreda stajala je s drugim časnim sestrama odjevena u bijeli sari koji je pokrivao njenu obrijanu glavu. Na fotografijama se vidi da drži metlu kojom je micala insekte s puta. Devanshi sad živi u samostanu s jainističkim redovnicama i redovnicima.

- Ne može više biti kod kuće, njeni roditelji više nisu njeni roditeljim sad je časna sestra. Život jainističke časne sestre dosta je grub. Sad će posvuda morati pješačiti, ne smije se koristiti ikakvim prijevozom, spavat će na bijeloj plahti na podu i ne može jesti nakon zalaska sunca, rekao je Kirti Shah, obiteljski prijatelj i lokalni političar.

Sanghvi pripadaju jedinoj jainističkoj sekti koja prihvaća djecu u svoje redove, ostale tri primaju samo odrasle osobe. Poznato je da su Devanshini roditelji izrazito religiozni, a indijski mediji prenijeli su izjave prijatelja koji kažu da je djevojčica sklona duhovnom životu još od malena.

- Devanshi nikad nije gledala televiziju, filmove niti išla u trgovačke centre i restorane. Molila se triput dnevno i postila u dobi od samo dvije godine, izvijestio je TImes of India.

Dan prije njenog odlaska u redovnice, obitelj je organizirala veliku slavljeničku povorku u Suratu. Tisuće ljudi pratile su spektakl dok su deve, konji, bubnjari, trubači, plesači i izvođači na štulama zabavaljali sve prisutne. Devanshi je s roditeljima sjedila u kočiji koju je vukao slon, dok ih je gomila obasipala laticama ruža. Zabave su kasnije organizirane u Mumbaiju i Antwerpenu gdje Sanghvisi imaju tvrtke.

Mnogi su se pitali zašto obitelj nije čekala da djevojčica postane punoljetna prije nego što su u njeno ime donijeli tako važnu odluku. Shah, koji je bio pozvan na ceremoniju, držao se podalje jer smatra da nijedna religija ne bi trebala dopustiti djeci da postanu redovnici.

- Ona je dijete, razumije li uopće sve ovo? Djeca ne mogu odlučiti što će studirati do svoje šesnaeste godine, kako onda mogu donijeti odluku o nečemu što će utjecati na njihov cijeli život?, upitao je Shah.

Kad se dijete odriče svijeta, zajednica slavi i njoj to sve može izgledati kao velika zabava. Profesorica Nilima Mehta, savjetnica za zaštitu djece u Mumbaiju kaže da su potoškoće i uskraćenost koje će dijete proći golemi.

- Život jainističke ćasne sestre vrlo je težak, rekla je profesorica.

Otkad je vijest izašla u javnost, mnogi su na društvenim mrežama kritizirali obitelj i optužili Sanghvije da krše prava djeteta. Iz ureda Nacionalne komisije za zaštitu prava djeteta poručili su da se ne žele miješati jer se radi o osjetljivoj temi. Aktivisti tvrde da su prava djeteta povrijeđena.

- Zakonski je 18 dob u kojoj netko samostalno odlučuje, a do te dobi u njeno ime odluku donosi odrasla osoba koja mora razmotiriti je li to u najboljem interesu djeteta. Ako se tom odlukom djetetu uskraćuje obrazovanje i rekreacija, onda se radi o kršenju prava, rekla je Mehta.

Bipin Doshi, koji predaje jainističku filozofiju na Sveučilištu u Mumbaiju, kaže da se pravni principi ne mogu primijeniti u duhovnom svijetu.

- Neki kažu da dijete nije dovoljno zrelo za donošenje takvih odluka, ali postoje djeca s boljim intelektualnim sposobnostima koja mogu postići mnogo više od odraslih u mladoj dobi. Postoje i djeca koja su duhovno nastrojena, što nije u redu s time da postabu redovnici?, pitao je Doshi.

Dodao je da Devanshi nije ozlijeđena te da će eventualno biti lišena tradicionalne zabave, a ako se kasnije predomisli uvijek se može vratiti u svijet.

U prošlosti su se sudu slale peticije, ali Mehta ističe da je svaka socijalna reforma izazov zbog osjetljivosti koja je uključena. - Djeca pate pod svih religijama. Obitelj i društvo moraju biti svjesni da dijete nije njihovo vlasništo, rekla je Mehta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 09:20