KONFERENCIJA

Oružani sukob na području Gaze zasjenio skup o holokaustu održan u Vatikanu

Konferencija je organizirana nakon što su 2020. otvoreni arhivi Vatikana iz razdoblja pontifikata Pija XII.

Pietro Parolin

 Patricia De Melo Moreira/Afp

Sukob u Gazi zasjenio je konferenciju Vatikana o holokaustu u ponedjeljak, pri čemu je jedan sudionik nedavni napad palestinske islamističke organizacije Hamas nazvao najgorim pokoljem židovskih civila u jednom danu od genocida u Drugom svjetskom ratu.

Konferencija je organizirana nakon što su 2020. otvoreni arhivi Vatikana iz razdoblja pontifikata Pija XII., pri čemu je otkriveno pismo koje je pokazalo da je papa znao za pojedinosti nacističkog pokušaja istrebljenja Židova u holokaustu već 1942. godine.

Kardinal Pietro Parolin, vatikanski državni tajnik, promijenio je svoj pripremljeni uvodni govor kako bi spomenuo "grozan i prezira vrijedan napad" protiv "izraelske braće i sestara".

"Nažalost, nasilje, terorizam, barbarstvo i ekstremizam potkopavaju legitimne težnje Palestinaca i Izraelaca", kazao je Parolin.

Glavni rimski rabin Riccardo Di Segni rekao je da su njegove "misli više tamo nego ovdje".

Dvojica govornika iz izraelskog centra za sjećanje na holokaust Yad Vashem otkazali su svoj dolazak na trodnevnu konferenciju, koja okuplja povjesničare i teologe u svrhu rasprave o židovsko-kršćanskim odnosima nakon otvaranja arhiva.

Profesorica Deborah E. Lipstadt, američka posebna izaslanica za nadgledanje i borbu protiv antisemitizma koja je pobijedila u povijesnoj pravnoj borbi protiv poricatelja holokausta Davida Irvina 1996., sjedila je u prvom redu.

"To je najveći broj Židova ubijenih u jednom danu od holokausta", rekla je za Reuters tijekom stanke na konferenciji, dodavši da je prijašnji rekordan broj poginulih civila bio pri bombardiranju centra židovske zajednice u argentinskom Buenos Airesu 1994., kada je stradalo 85 osoba, a stotine drugih su ozlijeđene.

"Oni (napadači Hamasa) su izvikivali ‘Jahud, Jahud‘ (arapska riječ za Židove). Nisu govorili ‘Izraelci‘. Otvoreni antisemitizam koji čujemo od pristaša je značajan, zbunjujući i naprosto zapanjujući", rekla je.

Izraelska televizija Kan je objavila da se broj poginulih u napadu Hamasa popeo na 800. U međuvremenu, Izrael je nastavio s odmazdom te je u njegovim napadima poginulo više od 500 ljudi od subote.

Parolin je također spominjao raseljene i ranjene Palestince, rekavši da "naša bliskost i molitve također idu njihovim obiteljima i svim civilima, potpuno nedužnima".

Pobornici pape Pija tvrde da je on iza kulisa pomagao Židovima, o čemu nije javno govorio kako bi spriječio pogoršavanje situacije za katolike u dijelovima Europe pod nacističkom okupacijom. Njegovi protivnici govore da mu je nedostajalo hrabrosti da javno progovori na temelju informacija koje je imao unatoč apelima savezničkih sila koje su se borile protiv Njemačke.

Konferenciju su zajednički organizirali Vatikan, Yad Vashem, američki State Department, američki muzej sjećanja na holokaust i brojne židovske organizacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 20:02