SPOMINJAO MIGRANTE

Orbanove izjave uoči posjeta Berlinu neće dobro ‘sjesti‘ Nijemcima: ‘Nekad su bili zemlja reda i marljivih ljudi...‘

‘Danas je Njemačka šareni promijenjeni multikulturni svijet u kojem migranti više nisu gosti‘

Viktor Orban

 Silas Stein/Afp

Mađarski premijer Viktor Orban je u petak stigao u posjet Berlinu, a prije sastanka s kancelarom Olafom Scholzom je u jednom intervjuu kritizirao njemačku useljeničku politiku.

„Njemačka danas ne izgleda kao prije deset godina…ova Njemačka više nije Njemačka koju su nam naši djedovi i roditelji navodili kao primjer“, rekao je Orban uoči sastanka s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom za mađarski državni radio Kossuth.

Orban je objasnio kako se nekada govorilo da je Njemačka „zemlja reda i marljivih ljudi“.

„Danas je Njemačka šareni promijenjeni multikulturni svijet u kojem migranti više nisu gosti“, rekao je mađarski premijer.

On je dodao kako je problem u tome da „ljevičarska vlada“ u Berlinu „masovno dijeli njemačke putovnice“.

„Migranti više nisu gosti kod domaćina Nijemaca nego su sada s vlastitim pravom“, zaključio je Orban. On je još jednom ponovio kako je 2015. donio pravu odluku kada izbjeglicama nije dopustio ostanak u Mađarskoj.

On je u istom intervjuu kritizirao i kadrovske planove u Bruxellesu koji ukazuju na ponovni izbor Ursule von der Leyen koja je „proizvod jedne koalicije za rat i migracije“, a predsjednika europskih pučana, Nijemca Manfreda Webera, optužio da europske konzervativce vodi udesno i da se trudi ostvariti „Soroševe planove“.

Orban u Berlinu boravi povodom mađarskog predsjedanja Europskom unijom 1. srpnja.

Suprotno običajima prilikom radnih posjeta, nakon sastanka nije predviđena konferencija za tisak a njemački mediji prenose kako je otkazivanje susreta s medijima i izbjegavanje foto termina „želja kancelarskog ureda“.

Scholz i Orban su ovog tjedna prisustvovali utakmici Njemačka-Mađarska u sklopu Europskog prvenstva u nogometu, ali nisu sjedili jedan pored drugog.

Orban je jedan od najžešćih kritičara otvorene migrantske politike njemačke vlade, posebice u vrijeme kancelarke Angele Merkel.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. lipanj 2024 14:18