ZAPAD NA NOGAMA

Orban ušao u otvoreni rat i s Amerikancima! Washington: ‘Nema šanse da to dobijete!‘; Orban: ‘Onda ćemo ovako...‘

Orbanova vlada u sukobu je sa svim saveznicima u EU jer pokazuje pretjeranu sklonost zaštiti interesa Rusije

Viktor Orban

 Marco Bertorello/Afp/Profimedia/Marco Bertorello/afp/profimedia

Mađarska do daljnjeg neće dobiti napredne američke raketne sustave HIMARS koji su se pokazali izuzetno uspješnim u napadima na ruske agresore u Ukrajini. Američki senator Jim Risch, savezna država Idaho, republikanac, The Washington Postu je rekao da ne dolazi u obzir da Budimpešta dobije to oružje tako dugo dok onemogućava ulazak Švedske u NATO. Riječ je u paketu naoružanja vrijednom 735 milijuna dolara koje do daljnjeg ostaje u Americi. Nije isključeno da u nekom od paketa pomoći ode u Ukrajinu ako u Mađarskoj i dalje ostanu neprijateljskog stava prema strategijskim interesima Saveza.

Vlada mađarskog premijera Viktora Orbána u sukobu je sa svim saveznicima u EU jer pokazuje pretjeranu sklonost zaštiti interesa Rusije. Mađarska će prihvatiti sve sankcijske pakete, ali će ih naknadno pokušati razvodniti. Primjer je bio naknadni zahtjev da se s popisa sankcioniranih ukloni ruski patrijarh Kirill. Orbán i njegovi sljedbenici su bijesni jer im je blokiran pristup sredstvima EU fonda za oporavak zato što su u otvorenom sukobu s europskim vrijednostima pa su potkopavanje zajedničkih odluka prebacili i u NATO gdje su bili i protiv ulaska Finske u članstvo. Helsinkiju nisu ništa posebno zamjerali, tvrdili su da je riječ o proceduralnim pitanjima. Kad je Turska po ubrzanom postupku ratificirala članstvo Finske, mađarski je parlament odjednom riješio sve proceduralne prepreke. Ostala je Švedska i ovdje je mađarski neupitni lider zaključio da je Stockholm bio pretjerano kritičan prema mađarskoj demokraciji.

‘Stojimo uz Trumpa‘

SAD je to dugo mirno gledao, a onda je počeo udarac, prvo su pod sankcije pali Mađari iz uprave ruske International Investment Bank koja se povukla iz Budimpešte. Sada ostaju bez modernog naoružanja. "Već neko vrijeme izražavam zabrinutost mađarskoj vladi u vezi s odbijanjem glasanja za ulazak Švedske u NATO. Sada je lipanj i još uvijek nije gotovo pa sam odlučio da će prodaja nove američke vojne opreme Mađarskoj biti obustavljena”, rekao je senator koji je glasao protiv opoziva bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, ali je prihvatio izbornu pobjedu Joea Bidena. Mađarski ministar vanjskih poslova Péter Szijjártó je prije koji dan u razgovoru u emisiji National Report na kanalu Newsmax rekao da rata u Ukrajini ne bi došlo da je Donald Trump ostao američki predsjednik, a Mađarska stoji uz njega kao “istinskog prijatelja“ koji je pod napadom “liberalnog mainstreama”.

Mađarska vlada nije washingtonskim novinama nije odgovorila na pitanje kojim su tražili komentar senatorove odluke.

Ponašanje Mađarske i Turske izaziva sve veću ljutnju ostalih članica jer ostavljaju dojam nejedinstvenog Saveza, a sve je više sumnji da osobito Budimpešta nastoji maksimalno zaštititi ruske interese. Pomaka u Orbánovom stavu biti neće jer je turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan u srijedu potvrdio da Švedska neće ući u članstvo prije summita NATO u srpnju, u Vilniusu. Erdoğan tvrdi da Švedska, pružajući utočište kurdskoj i turskoj zajednici koja bježi pred progonom službene Ankare, štiti teroriste.

Washington Post prenosi riječi američkog ambasadora u Budimpešti: “Sjedinjene Države će nastaviti neumorno raditi na tješnjoj suradnji s našim saveznikom. Međutim, postoji stvarna zabrinutost oko strateških odluka koje Mađarska donosi — a te se zabrinutosti dijele naširoko”, rekao je ambasador David Pressman.

Mađarski portal na engleskom Hungary Today tvrdi da sve to nema veze sa senatorom nego da su pravi razlog “vjerojatnije temeljne političke i ideološke razlike između Bidenove administracije i vlade Viktora Orbána”. Medij tvrdi i da Mađarska pregovora s Turskom o isporuci njihovog raketnog sustava.

Nakon objave teksta u Washington Postu, mađarsko je Ministarstvo obrane objavilo da neće kupiti raketne sustave HIMARS, prenosi telex.hu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 15:12