EUROSKEPTIK I RUSOFIL

Orban iznenada stigao u Kijev!

Mađarski premijer tvrdi je protivnik slanja financijske pomoći Ukrajini

Susret Orbana i Zelenskog u Bruxellesu 27. lipnja

 Olivier Hoslet/Afp

Vlada mađarskog premijera jučer je preuzela rotirajuće predsjedanje Europskom unijom, a jutros stiže iznenađujuća vijest da je Viktor Orban, jedini čelnik EU-a koji je zadržao veze s Rusijom, doputovao u Kijev, prvi put od početka ruske agresije.

Informaciju o odlasku Orbana u Ukrajinu prvi je objavio Financial Times, oslanjajući se na tri izvora. Orban je najistaknutiji kritičar napora koji EU i NATO ulažu u sklopu vojne potpore Ukrajini, a jedan je od rijetkih čelnika sa Zapada koji se susreo s ruskim čelnikom Vladimirom Putinom od početka invazije u veljači 2022. godine.

U međuvremenu je glasnogovornik mađarske vlade Bertalan Havasci potvrdio da je premijer Orban u utorak ujutro stigao u Kijev, a na društvenim mrežama pojavile su se snimke povorke automobila u kojima je mađarska delegacija.

Mađarski premijer susrest će se s ukrajinskim čelnikom Volodimirom Zelenskim i drugim visokim dužnosnicima samo nekoliko dana nakon što su njih dvojica vodili razgovore na summitu EU-a u Bruxellesu. Razgovarali su u četiri oka prije nego što je Ukrajinac pozvao sve čelnike EU-a da pojačaju svoju vojnu potporu Kijevu.

Mađarski premijer tvrdi je protivnik slanja financijske pomoći Ukrajini, a u prosincu 2023. godine napustio prostoriju tijekom sastanka čelnika EU-a kako ne bi glasovao protiv odluke o otvaranju pristupnih pregovora s Ukrajinom.

image

Susret Orbana i Zelenskog u Bruxellesu 27. lipnja

Ludovic Marin/Afp

Budimpešta opravdava svoju tvrdokornu poziciju prema Ukrajini tvrdnjom da Kijev ne jamči prava mađarskoj manjini u zemlji. Naime, kriteriji za pristupanje EU uključuju prava manjina.

Gotovo svi čelnici EU-a osim Orbana posjetili su Kijev otkako je Rusija napala Ukrajinu u veljači 2022. On je također jedan od samo dvojice — uz austrijskog kancelara Karla Nehammera — koji su se u to vrijeme susreli s Putinom.

Na konferenciji u Budimpešti u prosincu, mađarski premijer rekao je da je prihvatio poziv Zelenskog da posjeti Kijev, ali je tada rekao i ovo: "Rekao sam mu da ću mu biti na raspolaganju. Moramo samo razjasniti jedno pitanje: o čemu će biti riječi?”

Jedan od izvora iz Budimpešte rekao je da su planovi putovanja sastavljeni nakon dugotrajnih pregovora o pitanju prava ukrajinske manjine koja govori mađarski, a koja živi na krajnjem zapadu Ukrajine blizu granice dviju zemalja.

“Preduvjet za sastanak bio je da se riješi pitanje nacionalnih prava. Proteklih tjedana postignut je dogovor. Moći će to proglasiti uspjehom", rekao je izvor u Budimpešti upoznat s pripremama za posjet, prenosi Guardian.

Iako je pitanje prava na državljanstvo jedno od najglasnijih prigovora Budimpešte kada je u pitanju Ukrajina, skeptici optužuju Orbana da koristi to pitanje kao dimnu zavjesu kako bi olakšao promicanje ruskih stavova o sukobu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 08:39