‘MEGA‘

Orbán će predsjedanje Unijom koristiti za trolanje Europe

Problem se krije u tome što se mađarsko predsjedanje preklopilo s dva ključna momenta

Orban i Meloni

 Tiziana Fabi/Afp

Ako je itko ikada imao ikakve sumnje oko tona koji će Budimpešta nametnuti EU tijekom narednih šest mjeseci svoga predsjedanja njome, svaka eventualna nedoumica razriješena je u trenutku kada je Mađarska predstavila simbol i slogan koje će koristiti.

Rubikova kocka, tvrde, simbolizira inovativnost i kreativnost kojom se diče kao narod, no onda su upravo te kvalitete odlučili pokopati svojim sloganom - reciklažom Trumpove poznate krilatice iz kampanje 2016.; ‘Make Europe Great Again‘. Skraćeno, MEGA.

U tom je trenu postalo jasno da će Viktor Orbán, populist čiji su rusofilni stavovi suviše kontroverzni čak i za europske konzervativce, narednih šest mjeseci koristiti za, u nedostatku bolje riječi, trolanje cijele Unije. I tako on koristi ali baš svaku priliku da vladajuću proeuropsku većinu na razini EU naziva ‘ratnom koalicijom‘, sebe pritom predstavljajući kao dežurnog mirotvorca, naravno, dok diskretno daje i naslutiti da će maksimalno pokušati zakomplicirati šanse Ursule von der Leyen da na poziciji ostane još pet godina.

Svom diplomatskom korpusu u Bruxellesu prepustio je ulogu ‘dobrog policajca‘ koji na van projicira sve ono što se od jedne predsjedajuće članice i traži - stabilnost, predanost cilju i motivaciju. Sebi je, pak, rezervirao ulogu ‘zločestog policajca‘ pokušavajući tom oštrom i do sad već predvidljivom retorikom vratiti one Mađare koji mu okreću leđa i glasaju za konkurenta, Petera Magyara.

Za nas Europljane problem se krije u tome što se mađarsko predsjedanje Unijom preklopilo s dva ključna momenta; dogovaranjem kadrovskog paketa EU i formalnim početkom pristupnih pregovora s Ukrajinom (i Moldovom). Na europskim je dužnosnicima da ne budu suviše fokusirani na fotelje, da im ne bi promakli eventualni pokušaji sabotaže.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. lipanj 2024 11:22