UPALA PLUĆA

Opet se nešto čudno događa u Kini, WHO želi odgovore, u Pekingu hladni: ‘Rutinska provjera‘

Kina i WHO suočili su se s pitanjima o transparentnosti izvješćivanja o najranijim slučajevima covida-19 koji su se 2019. pojavili u Wuhanu

Institut za virologiju u Wuhanu

 Koki Kataoka/The Yomiuri Shimbun Via Afp

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) od Kine je zatražila detalje o porastu respiratornih bolesti i prijavljenim klasterima upale pluća među djecom, koje je kineski ured nazvao "rutinskom" provjerom.

Dužnosnici kineskoga nacionalnog zdravstvenog povjerenstva održali su konferenciju za novinare 13. studenoga da izvijeste o porastu incidencije respiratornih bolesti.

Na tom događaju nije spomenuta nedijagnosticirana upala pluća, ali jedan je govornik rekao da svi osjećaju da je ove godine došlo do porasta respiratornih bolesti u usporedbi s razdobljem prije tri godine.

Dužnosnici su taj porast pripisali ukidanju ograničenja zbog covida-19 i kruženju poznatih patogena kao što su gripa, mikoplazma pneumonija, uobičajena bakterijska infekcija koja obično pogađa mlađu djecu, respiratorni sincijski virus i virus koji izaziva covid-19.

Kina i WHO suočili su se s pitanjima o transparentnosti izvješćivanja o najranijim slučajevima covida-19 koji su se pojavili u središnjem kineskom gradu Wuhanu krajem 2019. godine.

U srijedu je WHO priopćio da su skupine, uključujući Program za praćenje novonastalih bolesti, prijavile klastere nedijagnosticirane upale pluća kod djece u sjevernoj Kini.

WHO je rekao da nije jasno jesu li oni povezani s ukupnim porastom respiratornih infekcija o kojima su prethodno izvijestile kineske vlasti ili su odvojeni događaji.

WHO je rekao da je zatražio dodatne epidemiološke i kliničke podatke, kao i laboratorijske rezultate prijavljenih izbijanja među djecom, putem mehanizma Međunarodnih zdravstvenih propisa.

Također je od Kine zatražio dodatne informacije o trendovima u kruženju poznatih patogena i opterećenju zdravstvenih sustava.

WHO je rekao da je u kontaktu s kliničarima i znanstvenicima kroz svoja postojeća tehnička partnerstva i mreže u Kini.

Posljednjih su dana mediji u gradovima kao što je Xian na sjeverozapadu objavili video snimke bolnica prepunih roditelja i djece koji čekaju preglede.

Neki korisnici društvenih mreža objavili su fotografije djece koja rade domaću zadaću dok u bolnici primaju intravenske terapije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 14:14