POSTOJI I SNIMKA

OPASAN BLISKI SUSRET Ruski avion uniskom letu nad NATO-ovim ratnim brodovljem u Baltičkom moru

Patrolna se letjelica spustila na oko 150 metara i nadletjela nekoliko brodova, među njima i američki
 cc

Pentagon bi mogao rasporediti tenkove, oklopne transportere i drugo teško naoružanje za oko 5000 vojnika u nekoliko baltičkih i istočnoeuropskih država kako bi odvratio moguću rusku agresiju, objavio je u subotu The New York Times.

Pozivajući se na američke i savezničke dužnosnike, list navodi da će, bude li prijedlog odobren, to biti prvi put od Hladnog rata da Washington razmješta teško naoružanje u novim članicama NATO-a u istočnoj Europi koje su nekada bile dijelom sovjetske sfere utjecaja.

Prijedlog bi trebao biti odobren prije sastanka ministara obrane NATO-a u Bruxellesu ovaj mjesec, navodi list, pozivajući se na visoke dužnosnike.

Oprema za oko 150 vojnika po tom bi prijedlogu trebala biti raspoređena u svakoj od tri baltičke republike, Litvi, Latviji i Estoniji, a za oko 750 vojnika u Poljskoj, Rumunjskoj, Bugarskoj i možda Mađarskoj.

U međuvremenu, CNN je izvijestio da je u četvrtak došlo do novog incidenta između ruskih i NATO-ovih snaga u Baltičkom moru, no Pentagon je o događaju dosad šutio. Kako tvrdi neimenovani izvor u američkom ministarstvu obrane, ruski su izvidni avioni u niskom letu nadletjeli četiri NATO-ova ratna broda, uključujući i američki razarač USS Jason Dunham. Sa spomenutog je razarača ruski prelet navodno i snimljen, no video zasad nije dostupan.

Prema izvoru u Pentagonu, Dunham je plovio u društvu po jednog britanskog, francuskog i njemačkog ratnog broda kada se ruska patrolna letjelica nepoznatog tipa spustila na visinu od oko 150 metara. 'Ne možemo takvo ponašanje nazvati sigurnim i profesionalnim', kazao je neimenovani dužnosnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 23:10