STRAŠNA SMRT

Omiljenog talijanskog poduzetnika nasmrt zgnječila lavina kolutova Grana Padana

Chiapparini je izgradio je svoju farmu od nule i uspio je, u kratkom vremenu, postati jedan od glavnih proizvođača sira Grana Padano

Srušeni kolutovi sira

 +/The Photo One/Profimedia

Giacomo Chiapparini, 74-godišnji talijanski poljoprivrednik, doživio je užasnu sudbinu i skončao svoj život ispod kolosalne kaskade kotača od sira Grana Padano. Incident se dogodio u njegovu skladištu u regiji Lombardija, gdje se polica raspala točno dok je on prolazio ispod nje, što je pokrenulo lančanu reakciju koja je oslobodila tisuće ogromnih kotača od kojih svaki teži oko 40 kilograma.

Uslijedio je domino efekt i ogromna masa kolutova sira brzo je zgnječila Chiapparinija, ostavljajući ga zakopanog pod njihovom težinom. Lokalni svjedoci izvijestili su o zvuku urušavanja, uspoređujući ga s odjekom grmljavine. Spasilačkom timu je bilo potrebno iscrpljujućih 12 sati mukotrpnog napora da iz brda sira izvuku njegovo beživotno tijelo, prepričao je vatrogasac Antonio Dusi za AFP.

Posljednje trenutke Chiapparini proveo je promatrajući kotače sira smještene na metalnim policama, od kojih su neke dosezale impresivnu visinu od 10 metara. Chiapparini je bio je poznat i cijenjen poduzetnik u okolici Bergama. Izgradio je svoju farmu od nule i uspio je, u kratkom vremenu, postati jedan od glavnih proizvođača sira Grana Padano na tom području. Obiteljski posao vodio je s dvoje djece, Mary i Tizianom. U članku posvećenom obiteljskoj tvrtki na web stranici Granapadano.it stoji da se na farmi pomuze u prosjeku 27.000 litara mlijeka za proizvodnju 50 kolutova Grana Padana, što znači više od 15.000 sireva godišnje.

Ekonomske posljedice ove tragedije procijenjene su na nevjerojatnih sedam milijuna eura. Velika šteta prouzročena je ne samo skladištu, nego i samom poslovanju.

Skladište, smješteno u gradu Romano di Lombardia, oko 50 kilometara istočno od Milana, pohranjivalo je značajnih 25.000 kolutova sira Grana Padano. Sir vrlo sličan parmezanu dozrijeva na policama najmanje 12 mjeseci i omiljena je namirnica u talijanskoj kuhinji, posebno u pripremi autentičnih jela poput špageta carbonara ili cacio e pepe (pašta sa sirom i paprom).

Bortolo Ghislotti, predsjednik Poljoprivrednog okruga Donjeg Bergama, odmah je poduzeo korake kako bi osigurao da obiteljski posao ne skonča zajedno sa životom nesretnog Giacoma. "Sada poduzimamo akciju s poljoprivrednicima tog područja da smjestimo kotače Grana Padana u druga skladišta", objasnio je za talijanski list Corriere della Sera. "Giacomo je učinio isto s tvrtkama u Emiliji Romagni - nakon poplave pronašao je prostor za smještaj 10.000 kolutova", rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 15:58