SITUACIJA SE POGORŠAVA

Olujno nevrijeme pogodilo jug Njemačke, popustili su nasipi i brane: Helikopteri spašavaju mještane od poplava

Situacija se brzo pogoršala nakon što je rijeka Rottum počela plaviti nekoliko mjesta

Augsburg

 Michael Bihlmayer/imago Stock&people/profimedia/Michael Bihlmayer/imago Stock&people/profimedia

Olujno nevrijeme pogodilo je velike dijelove južne Njemačke u petak i u subotu, što je dovelo do poremećaja u prometu, a neki su stanovnici morali biti evakuirani helikopterima.

Na području bavarskog grada Augsburga stanovnici su morali biti evakuirani zbog popuštanja nasipa i brane, rekle su vlasti.

image

Poplava u Münchenu

Kolbert-press/ulrich Gamel/imago Stock&people/profimedia/Kolbert-press/ulrich Gamel/imago Stock&people/profimedia

Željeznički promet je zbog poplava obustavljen između bavarskog glavnog grada Munchena, Bregenza u Austriji i švicarskog Zuricha.

Linija između Ulma i Augsburga je također prekinuta, a međugradski vlakovi na relaciji Stuttgart-Munchen su preusmjereni.

Stanovnici bavarskog mjesta Fischach, zapadno od Munchena, helikopterom su prevezeni iz svojih domova nakon što se izlila rijeka Schmutter.

Mještani drukčije nisu mogli napustiti svoje domove, rekla je glasnogovornica okružnih vlasti. Prema policiji, hitne službe i čamci odlaze po ljude u poplavljenim kućama. Nekoliko susjednih okruga je proglasilo izvanredno stanje dok kiša nastavlja padati, a vodostaj rasti.

image

Vodostaj u Munchenu

Kolbert-press/ulrich Gamel/imago Stock&people/profimedia/Kolbert-press/ulrich Gamel/imago Stock&people/profimedia

U saveznoj pokrajini Baden Wuerttemberg, zapadno od Bavarske, situacija se brzo pogoršala nakon što je rijeka Rottum počela plaviti nekoliko mjesta.

U gradiću Reinstettenu, 150 hitnih službi radi više od 22 sata kako bi ublažili poplavu do koje je došlo nakon puknuća brane, rekao je gradonačelnik Philipp Buerkle za dpa.

Buerkle je kazao da vatrogasne postrojbe iz obližnjeg područja pumpaju vodu iz podruma i dijele vreće s pijeskom. Zasad je evakuiran samo jedan dom za starije i nemoćne, u kojem je boravilo 15 ljudi.

image

Augsburg

Michael Bihlmayer/imago Stock&people/profimedia/Michael Bihlmayer/imago Stock&people/profimedia

Otprilike 55 kilometara sjeverno, vlasti u gradiću Wiesensteig su za svojih 2100 stanovnika uvele obvezu prokuhavanja vode prije konzumacije nakon što su poplavne vode ušle u lokalno postrojenje vodoopskrbe.

Škola u selu Meckenbeuren, u blizini Bodenskog jezera, morala je biti evakuirana nakon što je lokalna rijeka probila vreće s pijeskom postavljene oko nje.

Njemačka meteorološka služba predvidjela je daljnje grmljavine i do 80 litara kiše po četvornom metru u južnim dijelovima Njemačke u subotu. Očekuje se da će se oluje nastaviti u nedjelju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. lipanj 2024 14:28