BRUTALNIJI OD WAGNERA

‘Oluja Z‘ stiže u Ukrajinu. Tko su oni?

Institut za proučavanje rata ocijenio je da će pripadnici Oluje Z biti dodani ruskim snagama kako bi smanjili iscrpljenost vojske

Ilustracija

 Alexander Nemenov/Afp

Umjesto boraca kompanije Wagner koji su, zajedno sa svojim šefom Jevgenijem Prigožinom, povučeni, Rusija na bojište izvodi nove snage za "kompleksne zadatke", poznatije pod nazivom Oluja Z.

Oluja Z trebala bi biti zamjena za wagnerovce i o njima se već piše kao o zloglasnoj, "još brutalnijoj" postrojbi od plaćenika ruske kompanije koji su se godinama kalili po konfliktnim zonama svijeta, šireći interese ruske države.

Riječ je o regrutiranim zatvorenicima čije se ime prvi put čulo početkom travnja, u dokumentima koje su našle ukrajinske snage. Zapadni izvori, među kojima i Institut za proučavanje rata, think tank iz Washingtona, procjenjuju ukrajinske dužnosnike koji su im pokazali dokumente kao "pouzdane".

Prema tim izvorima, riječ je o "neovisnim, združenim, taktičkim" jedinicama, formiranima za "hitno operacijsko korištenje u posebno složenim borbenim jedinicama". Pripadnicima postrojbi Oluje Z obećani su skraćenje zatvorske kazne i plaća ekvivalentna 2200 dolara mjesečno, što je dvostruko više od medijalne plaće u Ruskoj Federaciji.

Iscrpljena ruska vojska

Institut za proučavanje rata ocijenio je da će pripadnici Oluje Z biti dodani ruskim snagama kako bi smanjili iscrpljenost vojske bitkama na istoku i jugu Ukrajine. Navodi se da će nove jedinice djelovati sa snagama Narodne republike Doneck.

Navodi se i da se jedinice sastoje od stotinu boraca koji su raspoređeni u skupine s različitim funkcijama. Novi borci će nakon obuke u trajanju od samo deset do 15 dana biti raspoređeni u borbu, među ostalim ići će u Bahmut i Avdivku. Ukrajinski gradić Bahmut posebno je na glasu kao klaonica u kojoj teku rijeke krvi obiju strana.

Jedinice Oluje Z poduzimat će "borbene operacije na područjima gdje su teški geografski uvjeti" i "osvajati važne ciljeve, poput uporišta, zapovjednih mjesta, komunikacijskih centara, zgrada i struktura", napisao je ukrajinski dužnosnik na društvenoj mreži Twitter.

Prema ocjeni Instituta za proučavanje rata, ruska vojska vjerojatno će jedinice iz ovog kontingenta koristiti kao podršku u ostvarivanju manjih taktičkih uspjeha i za poticanje daljnjih ofenzivnih operacija i ostvarivanje ciljeva. Međutim, pitanje je koliko u tome mogu biti uspješni, s obzirom na nedostatak ratnog iskustva tih ad hoc ruskih borbenih postrojbi.

Osim toga, vojni analitičari podsjećaju da je moral ruskih snaga ionako toliko nizak da teško da će "olujno" pojačanje biti značajna razlika na terenu.

Ruska vojska generalno ima problem s moralom i obukom kadra, a britansko Ministarstvo obrane s time u vezi je u nedjelju u priopćenju govorilo o "ekstremno visokom" broju slučajeva ispada, zločina i smrti povezanih s konzumacijom alkohola.

Problem s ovisnostima i alkoholizmom muči rusko društvo, pogotovo siromašne i zabačene dijelove, neovisno o ratu. Ruski vojnici nisu iznimka po tom pitanju.

Topovsko meso

Britanskom Ministarstvo obrane još je u travnju pisalo o 10.000 novih zatvoreničkih regruta u ruskim redovima. Skupina Wagner, to nije tajna, najvećim je dijelom pronalazila svoje nove članove upravo u ruskim kaznionicama. Međutim, vjeruje se da je nakon svađe Prigožina i ruskog vodstva plaćenička kompanija izgubila pristup tom bazenu ljudstva, a njihovu je praksu nastavilo rusko vojno vodstvo.

Oluja Z trebala bi zauzeti mjesto Prigožinovih boraca. Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak je sredinom siječnja izjavio da je Wagner regrutirao gotovo 40.000 boraca iz zatvora, a da ih je gotovo 30.000 već poginulo, ranjeno ili nestalo u Ukrajini. Mnogi wagnerovci korišteni su kao topovsko meso u po smrtnosti zloglasnoj bitki za Bahmut. Neki su navodno poslani da kopaju rovove bosi. Prigožin je sam izjavio da je u veljači ostao bez pristupa ruskim zatvorima, a tada se govorilo da će Wagner ostati bez boraca "vrlo brzo".

Spremnost zatvorenika za ratovanje nije velika i izvještaji govore o prednjim jedinicama iza kojih idu obučene vojničke snage kako ne bi bilo bježanja u pozadinu.

Podržali Prigožina?

Neki pripadnici skupine Oluja Z navodno su izrazili podršku Jevgeniju Prigožinu kada je prije dva tjedna počeo svoj marš na Moskvu. Međutim, nakon što se zaustavio, optužili su ga za kukavičluk, a pojavila se i snimka pripadnika Oluje Z koji su izvrijeđali šefa Wagnera nazivajući ga "štakorom" koji je "pobjegao". "Svi smo bili spremni ići za tobom. Ne samo Oluja Z, nego i tvoji ljudi. Ali, nisi muškarac", navodi jedan naoružani muškarac na snimci.

Osim Oluje Z, konkurencija wagnerovcima su specijalne čečenske postrojbe Ahmat za koje je Prigožin aludirao da u Ukrajini planduju dok njegovi ljudi podnose najveće žrtve. Prigožin je u intervjuima govorio o 50.000 regrutiranih zatvorenika. Oko deset tisuća je poginulo u Bahmutu. Prigožin je također tvrdio da njegovi ljudi, čak i oni koje je doveo iz kaznionice, čine puno manje zločina od drugih regrutiranih zatvorenika.

Čovjek zadužen za jedinice Oluje Z je Jevgenij Vladimirovič Burdinski, ruski general-bojnik koji vodi mobilizaciju u Rusiji. Njegov je zadatak integrirati vojske samoproglašenih narodnih republika Doneck i Luhansk u rusku redovnu vojsku. Burdinski je izravno nadležan za Oluju Z, a pretrpio je jake kritike tijekom pobune Jevgenija Prigožina jer je niz jedinica proglasio odanost šefu Wagnera čiji je cilj bio smjena u ruskom vojnom vrhu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. lipanj 2024 21:48