STRAVIĆNA ISPOVIJEST

OKRUTNOM BOKO HARAMU POBJEGLE 53 DJEVOJČICE ‘Zbrisala sam po noći, nisam znala gdje idem’

Nigerijske vlasti odbile su pregovarati s vođama militantne islamističke skupine o razmjeni zatvorenika za 260 djevojčica

Mi smo Boko Haram. Ako želiš umrijeti, ostani sjediti. Ako ne želiš, uđi u kamion.

Tim je riječima 18-godišnja Kuma Ishaku, jedna od 53 djevojke koje su uspjele pobjeći otimičarima, opisala trenutak kad je militantna nigerijska skupina upala u njezinu školu u gradu Chiboku na sjeveru zemlje i odvela u nepoznato 300 djevojčica.

Zapad šalje specijalce

Za razliku od 260 djevojčica koje su i dalje u rukama otmičara, Kuma Ishaku je imala sreće. “Nećemo pregovarati s Boko Haramom o razmjeni djevojčica za njegove pripadnike koji su u zatvoru”, objavile su nigerijske vlasti i time produljile agoniju zatočenica i njihovih obitelji.

Cijela je zemlja na nogama, a SAD, Izrael, Francuska i Velika Britanija obećali su da će poslati specijalne jedinice u akciju spašavanja nigerijskih školarki. Djevojčice koje su se spasile, učinile su to skačući iz kamiona kada bi otmičari usporili ili su pobjegle iz logora koristeći nepažnju čuvara.

“Pobjegla sam usred noći. Nisam znala kamo idem, samo sam trčala prema grmlju. Rekli su nam da će nas ubiti i smatrala sam da imam veće šanse da pobjegnem”, ispričala je Joy Bishara (18) koja je iskočila iz kamiona kad je vozač usporio.

Pomogle u identifikaciji

Šest djevojaka koje su pobjegle, došlo je u Maiduguri, glavni grad provincije Borno gdje je Boko Haram najaktivniji. Gledajući snimke otetih djevojčica koje je skupina objavila, pomogle su u identifikaciji ostalih djevojaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 18:44