Bundesbank na koljenima

Ogromni gubici, nikad veći minus, rukovodstvo očajno: ‘Najveća kriza u povijesti‘

Problemi Bundesbanke pogoršani su činjenicom da njezin portfelj obveznica donosi manje od onih drugih središnjih banaka

Berlin, panorama

 Jens Ickler/Alamy/Alamy/Profimedia/Jens Ickler/alamy/alamy/profimedia

Deutsche Bundesbank pridružila se Europskoj središnjoj banci u bilježenju velikog gubitka u 2023., što je rezultat rastućih kamata na višak likvidnosti generiran godinama tiskanja novca, piše Politico.

Kao rezultat toga, Frankfurt opet neće transferirati nikakvu dobit saveznoj vladi, koja se bori zadržati proračunski deficit unutar zakonskih granica.

Predsjednik Bundesbanke Joachim Nagel rekao je da će situacija vjerojatno trajati "dugo vremena", ali nije rekao točno kada očekuje povratak profita.

Nagel je rekao da Bundesbank očekuje kumulativne gubitke "u srednjim dvoznamenkastim milijardama", ali je rekao da će prošlogodišnji gubitak, rekordnih 21,6 milijardi eura, vjerojatno biti najveći. U međuvremenu će se svi gubici prenijeti u bilancu.

Nagel je naglasio da je bilanca Bundesbanke "solidna" i rekao da ne vidi potrebu tražiti od savezne vlade injekciju kapitala. Ukazao je na gotovo 200 milijardi eura revalorizacijskih rezervi, stvorenih konzervativnim računovodstvom za zalihe zlata.

Ova vijest uslijedila je nakon slične objave u četvrtak od strane Europske središnje banke, koja je objavila gubitak od 1,3 milijarde eura i također ukazala na nove gubitke u budućnosti.

Eurosustav, koji uključuje ECB i 20 nacionalnih središnjih banaka koje dijele euro, akumulirao je bilijune eura u obveznicama kao dio svog programa kvantitativnog popuštanja, ali je u tom procesu stvorio bilijune eura. Banka je većinu toga spremila natrag u ECB u depozitnu jedinicu čije servisiranje ECB sada košta 4 posto.

Bundesbank je pokrila operativni gubitak od 21,6 milijardi eura otpuštanjem gotovo svih 19,2 milijarde eura rezervacija koje je ostavila po strani tijekom posljednjih godina. Također je povukla 2,4 milijarde eura iz rezervi. To joj je otvorilo probleme na računovodstvenoj razini.

Neto prihod od kamata bio je negativan po prvi put u svojoj 67-godišnjoj povijesti, smanjivši se za 17,9 milijardi eura u usporedbi s prethodnom godinom na -13,9 milijardi eura. "Očekujemo da će opterećenja ponovno biti visoka za tekuću godinu. Vjerojatno će premašiti preostale rezerve", rekao je predsjednik Bundesbanke Joachim Nagel na konferenciji za novinare.

Problemi Bundesbanke pogoršani su činjenicom da njezin portfelj obveznica donosi manje od onih drugih nacionalnih središnjih banaka, jer se većinom sastoji od njemačkih obveznica, koje općenito donose manje od obveznica iz drugih dijelova eurozone.

Financijska tržišta očekuju da će ECB ove godine smanjiti kamatne stope za cijeli postotni bod, što će smanjiti kamatni teret središnje banke. U isto vrijeme, Bundesbank će reinvestirati neke od obveznica koje dospijevaju u svom portfelju u nove obveznice s višim prinosima, piše Politico.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 21:16