OPORBA SE BUNI

OESS makedonske izbore ocijenio urednima

A man, accompanied by his child, prepares to cast his ballot at a polling station in Skopje on April 27, 2014. Macedonians trickled to the polls today to elect a new assembly and president, with the ruling conservatives tipped to cement their hold on power despite widespread poverty and a stalemate in Skopje's bid to join the EU. AFP PHOTO / ROBERT ATANASOVSKI
 ROBERT ATANASOVSKI

SKOPLJE - Makedonski parlamentarni i predsjednički izbori prošli su "uspješno i u redu", ali predizborna kampanja nije stvorila jednake mogućnosti za sve, objavili su u ponedjeljak europski promatrači.

Vladajući konzervativni VMRO-DPMNE pobijedio je i na jednim i na drugim izborima održanima u nedjelju u toj bivšoj jugoslavenskoj republici. Glavna oporbena stranka SDSM iz lijevoga centra objavila je da ne priznaje rezultate, a njezin vođa Zoran Zaev tuži se na "prijetnje i ucjene te masovno kupovanje glasova".

Vladajući te tvrdnje odbacuju kao oporbeni pokušaj manipuliranja mišljenjem javnosti.

Geert-Hinrich Ahrens iz OESS-a rekao je novinarima u Skoplju da vrijeme uoči izbora "nije zadovoljilo OESS-ove kriterije o razdvojenosti države i stranke, jamčenju jednakih uvjeta, neutralnosti medija i točnosti glasačkih popisa".

"Sve je to, nažalost, zasjenilo izborni dan koji jest zadovoljio sve te uvjete i bio je uredan i miran", rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 10:11