MASAKR KOSTE K.

Odvjetnik obitelji žrtava dječaka ubojice: ‘On sebe ne vidi kao problem. To što sam vidio potreslo bi svakoga...‘

U javnosti je bila prisutna glorifikacija ubojice, imali smo priče o tome što on traži za rođendan, priča odvjetnik

Kosta K.

Jedan od odvjetnika koji brani roditelje djece ubijene u napadu dječaka Koste K. u Beogradu, koji je prošlog svibnja ubio 10 ljudi u osnovnoj školi Vladislav Ribnikar, govorio je o suđenju roditeljima dječaka koje je zatvoreno za javnost.

- Suština je da se ne smiju nikakve informacije iznositi iz sudnice. Zakon predviđa da sudsko vijeće može promijeniti svoju odluku i to samo u slučaju žalbe na presudu, kaže Stefan Ćorda i dodaje da bi ono što je vidio na snimkama i slikama potreslo svakoga.

- Te slike i taj video pucnjave, kada sam to gledao, a gledao sam svašta do sada, ja sam se jako uznemirio. Dva dana su mi se vraćale te scene. Mislim da u ovoj fazi sada, kada se predlažu dokazi, kada će biti predloženo neko vještačenje, u sudnici se otvore fotografije, video, dakle, pokaže se javno, podigne se, iz više kutova se gleda, vraća se. Znate, kada bi javnost bila uključena u to, to bi uznemirilo i odrasle građane, punoljetne, a ne samo maloljetne, objašnjava odvjetnik.

Javnost je isključena sa suđenja, kaže, kako bi se zaštitili maloljetnici.

- Nekima od roditelja u ovom slučaju dan je status svjedoka. Oni ne smiju biti prisutni prilikom davanja iskaza okrivljene strane. Jer okrivljena strana ima pravo govoriti neistinu i to jako uznemiri roditelje i nastane jedan opći kaos, dodaje Ćorda za Blic.

Ćorda ističe da najteži dio tek slijedi.

- Cijela sudnica je plakala. To su najteži sporovi koji postoje, a ovdje najteže tek slijedi. Bit će jedan rat s vještačenjima. Majci dječaka ubojice stavlja se na teret da je DNK ostao na dijelu oružanog metka, to će se tek osporavati balističkim vještačenjima. Roditelji su najgore preživjeli, a sada će ponovo morati prolaziti kroz to, kaže odvjetnik.

Za Blic je ispričao da je bio osobno prisutan na ispitivanju ubojice.

- I mogu vam reći da je moj dojam o njemu i onoga što se događa u javnosti potpuno različit. U javnosti je bila prisutna glorifikacija ubojice, imali smo priče o tome što on traži za rođendan... On ne vidi sebe kao problem. Prave žrtvu od same obitelji... Stvorio se jedan balon, pritisak javnosti koji je bio ogroman, zato smatram da je dobro to što je privremeno isključena javnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 12:25