DAREŽLJIVOST

ODLUKA KOJA ĆE PROMIJENITI NAČIN NA KOJI FUNKCIONIRA DRŽAVA Brišu socijalnu pomoć, ali daju 800 eura na mjesec svakom građaninu!

Flag of Finland sticking in european bank notes.

Also feel free to check out my other images [url=http://www.istockphoto.com/search/lightbox/16699508][img]http://www.eye-gelb.de/data/webzeug/Collection_Money.png[/img][/url]

 Sebastian Gelbke / iStock / Getty Images / © Sebastian Gelbke

Finska priprema plan po kojem će potpuno ukinuti svaki oblik socijalne pomoći i umjesto toga svakom građaninu dati 800 eura na mjesec, piše britanski Independent.

Ovaj plan njihove vlade podupire čak 69 % građana, a premijer Juha Sipila objasnio je glavni plus ove odluke: "Za mene osnovni dohodak znači pojednostavljenje sustava socijalne skrbi."

Ako plan Finci zaista provedu u djelo, koštat će ih 52.2 milijarde dolara godišnje, izračunali su analitičari Bloomberga. Finska se inače suočava s najvećom nezaposlenošću u proteklih deset godina, koja iznosi devet posto radno sposobnog stanovništva.

Ova odluka nije bez svojih kontroverzi - neki će primijetiti da nije logično da bogati i siromašni dobivaju isti iznos svaki mjesec, a drugi misle da će destimulirati nezaposlene da traže posao. No, budući da trošak života u Finskoj i nije tako malen, tih 800 eura nužno ne osigurava egzistenciju. S druge strane, neki ljudi koji rade pola radnog vremena primaju manje novaca nego su prije dobivali od socijalne pomoći pa im ovakav tip dohotka itekako pomaže.

Konačna odluka o prijedlogu koji mnoge države već godinama razmatraju, donijet će se u studenom 2016. Osim Finske, ova ideja najbrže bi mogla zaživjeti u Nizozemskoj, u kojoj će Utrecht biti pilot projekt osnovnog dohotka sljedeće godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. srpanj 2024 00:57