VLADINE MJERE

ODGOVOR BRITANSKIH VLASTI NA UBOJSTVO VOJNIKA Zabrana i za nenasilne islamističke skupine

 YouTube/AFP

Radikalne islamističke skupine koje propovijedaju mržnju, ali ne zagovaraju izravno nasilje, mogle bi biti zabranjene u Britaniji u sklopu mjera koje je vlada pripremila kao odgovor na prošlotjedno ubojstvo vojnika Leeja Rigsbyja u Londonu.

Rigsbyja su u srijedu u četvrti Woolwich, usred bijela dana, prvo udarila automobilom, a potom zaklala nožem i sjekirom dvojica Britanaca nigerijskog podrijetla - Michael Olumide Adebolajo (28) i Michael Oluwatobi Adebowale (22) - koji su pritom prijetili Britancima da će platiti za sve muslimane koje je u Afganistanu ubila britanska vojska.

Kontrola interneta

Ministrica unutarnjih poslova Theresa May upozorila je da tisućama mladih prijeti slična radikalizacija i da stoga one koji propovijedaju mržnju treba zaustaviti. Osim zabrane rada organizacija koje promoviraju mržnju, nova bi pravila uključivala i zabranu posjeta radikalnih propovjednika sveučilišnim kampusima i zatvorima, koji se smatraju najplodnijim tlom za regrutaciju potencijalnih terorista. Postrožila bi se i kontrola interneta - policija bi lakše brisala poruke u kojima se propovijeda džihad.

Prijedlozi će zasigurno izazvati buru među zagovornicima prava na slobodu govora i optužbe da vlada pokušava uvesti cenzuru. I stručnjaci za borbu protiv terorizma upozoravaju da vlada ne smije reagirati emotivno i naprečac jer nije jasno bi li stroži propisi spriječili ovaj incident - prema nekima, bilo bi dovoljno da su se provodili i dosadašnji propisi.

Trenutačno Ministarstvo unutarnjih poslova može zabraniti organizacije povezane s terorizmom, poput al-Muhajirouna kojemu je pripadao i Adebolajo i koji je u Britaniji zabranjen 2010. No, samo pozivanje na mržnju trenutačno nije dovoljno za zabranu, sve dok organizacija izravno ne poziva na nasilje. Sada bi se to promijenilo, no već se predviđaju problemi sa zakonskom definicijom “mržnje i podjela” na način koji bi se mogao održati na sudu.

Pretraga na Googleu

Jednako je problematičan prijedlog da britanska policija lakše briše poruke u kojima se propovijeda džihad. Dosad ih je obrisano više od 5500, no istraga Daily Maila pokazala je da se još stotine mogu pronaći jednostavnom pretragom na Googleu - od al-Qa’idinih videa za obuku do propovijedi u kojima se poziva na džihad. Na YouTubeu su pronašli 65.000 rezultata za terorističku skupinu al-Šabab iz Somalije, kojoj se pokušao pridružiti Adebolajo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 11:30