BITKA ZA WASHINGTON

OBRAČUN DINASTIJA Jeb Bush kreće u kampanju da pretekne Hillary Clinton

Sin bivšeg predsjednika Georgea H. W. Busha zapamćen je kao guverner Floride u kojoj se nisu mogli prebrojati glasovi na izborima koje je dobio njegov brat
MIAMI, FL - DECEMBER 17: Former Florida Governor Jeb Bush hands out items for Holiday Food Baskets to those in need outside the Little Havana offices of CAMACOL, the Latin American Chamber of Commerce on December 17, 2014 in Miami, Florida. Mr. Bush spoke to the media as he handed out food to the annoucement that the United States and Cuba worked out a deal for the release of USAID subcontractor Alan Gross. Joe Raedle/Getty Images/AFP== FOR NEWSPAPERS, INTERNET, TELCOS & TELEVISION USE ONLY ==
 JOE RAEDLE / 2014 Getty Images

Bilo je to ovog utorka, novinari u Sjedinjenim Američkim Državama su se već, kao i ostali diljem svijeta, fokusirali na srijedu, Silvestrovo i svoje planove za najluđu noć u godini (malo su problema imali u Alžiru gdje je lider salafističkog pokreta na televiziji zagrmio protiv te proslave jer, navodno, nije u skladu s religijom).

A onda je stigao mail iz Zaklade Clinton s naslovom - “Najava”. Sa svih je strana zazvonilo na uzbunu, na čas se pomislilo kako je Hillary Rodham Clinton, bivša prava dana, pa senatorica, pa zatim državna tajnica konačno odlučila potvrditi da ide u natjecanje na demokratsku kandidaturu za predsjedičke izbore iduće godine. A onda se sve smirilo, pročitali su poruku i shvatili da je riječ o poruci donatorima Zaklade. Osim toga, Clinton je u poruci podsjetila kako u njezinoj obitelji “slavimo naše prve praznike s prekrasnom novom unučicom”.

Naime, Chelsea, kći Hillary i Billa Clintona, prošle je godine u rujnu postala majkom djevojčice Charlotte Clinton Mezvinsky. Nakon njezinog se rođenja danima pričalo o tome kako bi Hillary mogla činjenicu što je postala bakom iskoristiti u svojoj kampanji, koliko joj to povećava izglede i slično. Bivša prva dama je pak bila vrlo mirna i stalno je govorila samo kako je silno sretna i kako želi uživati u svojoj novoj ulozi, bake. I tako su mediji i ovaj put ostali bez vijesti koju s tolikim nestrpljenjem očekuju. Čak se pomalo već stječe dojam da se gospođa Clinton na neki način i zabavlja držeći ih u neizvjesnosti i stalno izbjegavajući dati bilo kakav određeniji odgovor. A jednako su tako zakopčani i u demokratskoj stranci.

No, stoga se dan kasnije, u srijedu, za vijest koja je poharala američke medije pobrinuo John Ellis Bush, poznatiji po svom nadimku Jeb. Njegovi su suradnici uglednom dnevnom listu The Washington Post potvrdili da je podnio ostavku na sve funkcije u upravama tvrtki i neprofitnim organizacijama. Odstupio je čak i s položaja člana uprave svoje obrazovne zaklade, navodi list Washington Post. Kako pak navodi taj dnevni list, Bush još uvijek procjenjuje naredne korake kad je riječ o tvrtkama u kojima je ili vlasnik ili jedan od glavnih partnera, uključujući i konzultantsku tvrtku Jeb Bush & Associates i Britton Hill Holdings, tvrtku sa sjedištem na Floridi. Kad se pak tome doda podatak da je mlađi Bush nedavno prekinuo svoj konzultantski posao s tvrtkom Barclays, britanskim financijskim gigantom koji mu je godišnje za savjetovanje plaćao više od milijun dolara postalo je sasvim jasno da je riječ o jednom od posljednjih koraka pred konačnu odluku o ulasku u natjecanje za predsjedničku kandidaturu republikanske stranke.

Naime, on je još 16. prosinca prošle godine potvrdio da ozbiljno razmišlja o toj kandidaturi te da će u siječnju pokrenuti odbor za političko djelovanje koji bi mu omogućio suradnju s potencijalnim podupirateljima i donorima.

Čini se dakle da je za razliku od klana Clinton - još uvijek se vjeruje da će upravo ta obitelj dati Sjedinjenim Državama prvu predsjednicu: neki se čak i šale i kažu da ako to i ne bude Hillary svakako ostaje mogućnost da se Chelsea konačno uključi u politiku, a oni zločestiji čak kažu da se može čekati i Charlotte - u klanu Bush konačno pala odluka. Dakle, ići će se po treći predsjednički mandat. Prvi je na tom putu bio George H. W. Bush, koji je ovih božićnih praznika imao određenih zdravstvenih problema pa je proveo neko vrijeme u bolnici - ipak treba uzeti u obzir da ovaj bivši potpredsjednik SAD-a u dva mandata Ronalda Reagana te zatim predsjednik od 1989. - 1993. godine ima 90 godina, da je aktivno sudjelovao u Drugom svjetskom ratu (kao i recimo talijanski predsjednik Giorgio Napolitano), a bio je i direktor Središnje obavještajne agencije (CIA).

Upravo u njegovom je mandatu pao Berlinski zid pa je tako završio posao koji je započeo Reagan. No, 1992. godine je izgubio nadmetanje s Billom Clintonom. Od tih predsjednčkih izbora do posljednjih, 2012. godine, samo na ovim potonjima nije bilo nikoga iz jedne od te dvije obitelji u samom finišu kampanje (2008. godine Hillary Clinton je izgubila predsjedničku nominaciju u srazu s današnjim stanarom Bijele kuće Barackom Obamom). No, 2000. godine republikansku će nominaciju dobiti stariji sin George w. koji je do tada bio guverner Teksasa i krenut će u borbu za Bijelu kuću protiv dotadašnjeg Clintonovog potpredsjednika Ala Gorea. Predsjednička je utrka bila izuzetno tijesna, a konačno se odlučivala na Floridi.

Ondje su naime nastali određeni problemi s prebrojavanjem glasova kojisu doveli do toga da u konačnici presuđuje Vrhovni sud koji je odlučio da je Bush pobjednik. Na cijelu je tu priču, koja već sama po sebi budi sumnje, mračnu sjenu bacila činjenica da je tada na Floridi guverner bio nitko drugi do li - Jeb Bush. Sjena je dakle ostala, ali W. Bush je pobijedio, zatim dolazi 11. rujna 2001. godine, Afganistan, pa Irak i ostalo je povijest. No, ta sjena nije zasmetala Jebu da dvije godine kasnije, 2002. godine, po drugi put pobijedi na izborima za guvernera i tako postane prvi republikanac s dva mandata na tom položaju.

Jeb je mlađi sin Georgea i Barbare rođen 1953. godine, većinu je života proveo u Teksasu, ali je srednju školu, Phillips Academy, pohađao u Massachusettsu, kao i stariji brat George. Sa 17 godina u programu razmjene učenika, boravio u Meksiku, u Leonu i ondje upoznao Columbu Garniciju Gallo, koja će mu kasnije postati suprugom. Oženit će se 1974. godine u Austinu u Teksasu, nedugo nakon što je on završio studij na Sveučilištu Teksas i to u samo dvije i po godine. Da u obitelji Bush i dalje gaje velike političke planove potvrđuje podatak da je njegov najstariji sin, George Prescott Bush, na izborima u studenom prošle godine postao povjerenikom za zemljište u Teksasu, što je položaj s kojeg su mnogi kasnije krenuli u političku karijeru.

Jeb Bush se nakon studija zaposlio u Texas Commerce Bank koju je osnovala obitelj Jamesa Bakera, koji je bio državni tajnik u kabinetu oca Busha. Političku je karijeru pak započeo upravo u kampanji Georgea H. W. Busha 1980. godine kad je za njega rekao da je on “najveći čovjek kojeg sam ikad sreo ili ću sresti”. Potom se seli na Floridu, bavi se privatnim biznisom, ali postaje i šefom republikanske stranke za okrug Dade. Konačno se odlučuje krenuti u kampanju za guvernera: 1994. godine nije uspio, ali na sljedećim izborima pobjeđuje. Nakon drugog mandata, 2007. godine, vraća se u privatni biznis, ali cijelo vrijeme u zraku ostaje pitanje kad će se i mlađi Bush okrenuti politici na nacionalnoj razini i krenuti u borbu za Bijelu kuću.

O njemu se spekuliralo već i 2008. godine, ali Jeb je shvaćao da je tada prezime Bush, zbog svih problema koje je njegov stariji brat ostavio iza sebe, pretežak teret za pobjedu. Četiri godine kasnije se također vrtio među kandidatima, ali je i tada odustao - politički mudro, s jedne strane bilo je jasno da Obama, uza sve probleme koji su postojali, stoji relativno dobro, a s druge strane Mitt Romney, koji je godinama bio među republikanskim kandidatima, potrošio je svoju priliku pa je sada Jebu lakše ići u borbu za nominaciju. Prema posljednjem istraživanju koje je u prosincu objavio CNN, Jeb Bush trenutno stoji najbolje od svih republikanskih kandidata o kojima se uopće do sada govorilo.

Njega naime podržava 23 posto republikanskih glasača, ali važnije je od toga što mu je podrška u mjesec dana porasla za 9 posto. Njegovom trenutno glavnom konkurentu Chrisu Christieu podrška također raste, ali samo za četiri posto i sada je 13. Svi su ostali daleko iza. Republikancima su u studenom, nakon velike pobjede na izborima za Kongres, silno narasla krila i vjeruju da će nakon osam godina demokrata oni doći na red.

Stoga je sasvim jasno da im odgovara Jeb Bush, iz poznate i ugledne republikanske obitelji, s ocem koji je jedna od ikona, te s bratom koji to i nije, ali nadaju se da će kod birača nastupiti zaborav svih pogrešnih poteza Georgea W. Busha. Osim toga, Jeb se od njega po mnogočemu razlikuje - fluentno govori španjolski, što bi moglo biti jako dobro kod hispanoameričkih birača (da ne spominjemo podrijetlo njegove žene). Osim toga, to bi mu biračko tijelo moglo biti sklono i zbog stava prema imigrantima.

Naime, Jeb, za razliku od većine republikanaca, smatra da su imigiranti neophodni za nastavak rasta i razvoja SAD-a te da ih treba prigrlilti. Osim toga, nije bio ni pretjerano veliki protivnik programa Obamacare što ga sve čini kandidatom koji ne pripada tvrdoj republikanskoj struji te stoga može lako prikupiti i znatan broj glasova neopredijeljenih birača. Za tvrde pak republikance, ako to i bude problem, uvijek se može izvući ključni argument: ljudi, pobogu, pa riječ je o Bushu!

Dakle, čini se da “najveći politički cirkus na svijetu” počinje ovom objavom Jeba Busha. Ne treba dvojiti da će on naći dovoljnu podršku donatora i da će biti jedan od ključnih favorita republikanaca. Nakon ovoga niti demokrati više neće moći čekati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 03:23