PROMJENA MISIJE

Obraćanje njemačkog ministra obrane ledi krv u žilama: Rok je 2029. godina!

Boris Pistorius kaže kako se ne smije vjerovati da će se Putin zaustaviti na ukrajinskim granicama kada jednom dođe tako daleko

Boris Pistorius (u sredini)

 Daniel Lob/Dpa Picture-alliance Via Afp

Njemački ministar obrane Boris Pistorius izjavio je da se njegova zemlja mora pripremiti za rat zbog rastućih ruskih prijetnji. "Moramo biti spremni za rat do 2029. godine", prenio je Der Spiegel Pistoriusove riječi u njemačkom parlamentu u srijedu.

Njegovi komentari dolaze u trenutku pojačanih strahova među europskim zemljama, posebno onima u istočnoj Europi, zbog potencijalne ruske agresiji koja bi se protegnula izvan Ukrajine.

"Ne smijemo vjerovati da će se Putin zaustaviti na ukrajinskim granicama kada jednom dođe tako daleko", rekao je Pistorius, koji je, podsjetimo, samo posljednji u nizu visokopozicioniranih europskih političara koji su u posljednjih godinu i više dana upozorio da Europi možda prijeti rat u idućih nekoliko godina.

Proteklih dana, glavni inspektor njemačke vojske general Carsten Breuer rekao je da će Rusiji trebati pet do osam godina da obnovi svoje oružane snage koje se troše u mukotrpnom ratu u Ukrajini, postavljajući 2029. godinu kao krajnji rok za nastojanja NATO-a da se pripremi za moguće borbe.

"U hitnim slučajevima trebamo mlade žene i muškarce koji mogu obraniti ovu zemlju", rekao je Pistorius u srijedu, kako prenosi Politico.

Šef norveške vojske: ‘Imamo dvi do tri godine‘

Tijekom nedavnog posjeta litavskom gradu Pabradė, gdje njemački vojnici provode tzv. Quadriga vojne vježbe zajedno s litavskim, nizozemskim i francuskim snagama, njemački ministar obrane rekao je da je "svijet drugačiji nego što je bio prije 24. veljače 2022.", kada je Rusija započela invaziju na Ukrajinu.

"Za nas kao Bundeswehr (njemačku vojsku), to znači da se misija promijenila - nacionalna obrana i obrana (NATO) saveza su u fokusu", zaključio je.

Pistoriusova je procjena, inače, optimističnija od one šefa norveških oružanih snaga, generala Eirika Kristoffersena, koji je prije nekoliko dana izjavio, kako je prenio Bloomberg, da NATO ima samo dvije do tri godine za pripremu prije nego Rusija ponovno stekne sposobnost da pokrene konvencionalni napad na zapadni vojni savez.

"U jednom trenutku netko je rekao da će Rusima trebati 10 godina da obnove svoj ofenzivni kapacitet, ali po mom mišljenju vratili smo se na manje zbog industrije koja trenutno radi u Rusiji", kazao je Kristoffersen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. lipanj 2024 10:40