ČUVENA KOMPANIJA

Oblačili su čuvenu švicarsku vojsku, preživjeli dva svjetska rata, a sada nakon 214 godina stavljaju ključ u bravu!

Nastoje se nastaviti aktivnosti u dijelovima poslovanja u novom vlasništvu, čime bi se sačuvalo oko 30 radnih mjesta

Švicarska vojska u odorama Cilandra

 Avalon.red/Avalon/Profimedia/Avalon.red/avalon/profimedia

Legendarna švicarska kompanija tekstila Cilander iz kantona Appenzell Ausserrhoden u Švicarskoj prestaje s radom krajem kolovoza. Švicarska kompanija osnovana je još 1814. godine, tada pod imenom Meyer i Mittelholzer i uspješno je preživjela kroz godine svjetskih turbulencija, uključujući dva svjetska rata i desetke drugih kriza. Ipak, 2024. godina bila je kobna.

Napori da se pronađe rješenje za nastavak poslovanja društva završili su bez uspjeha. Postoji socijalni plan za podršku zaposlenicima u pronalaženju novog daljnjeg rješenja, piše Swisstrade.

Na izvanrednoj glavnoj skupštini dioničari AG Cilander odlučili su prekinuti poslovanje u ovoj godini. Kako se navodi, proizvodnja u Cilandru bit će obustavljena do kraja srpnja, a najkasnije do kraja kolovoza. Unatoč nastojanjima da se pronađe rješenje za nastavak rada cijele tvrtke, proces savjetovanja je bezuspješno završen.

Nastoje se nastaviti aktivnosti u dijelovima poslovanja u novom vlasništvu, čime bi se sačuvalo oko 30 radnih mjesta, navodi se u priopćenju. Cilander kao razloge za zatvaranje navodi nagli rast troškova, uključujući energetski sektor, te brzi pad potražnje za tekstilnim proizvodima u zemlji i inozemstvu.

Izvršni direktor Burghard Schneider ipak vidi dobre prilike za zaposlenike da pronađu nove poslove u regiji. "Ponude radnih mjesta u susjednim tvrtkama su impresivne i vrlo zadovoljavajuće", rekao je Schneider u izjavi. „Društveni plan osmišljen je za podršku i usmjeravanje zaposlenika u njihovoj potrazi za daljnjim rješenjem.

Namjenski centar za zapošljavanje, interna radna grupa, već je u bliskom kontaktu s mnogim odjelima ljudskih resursa iz drugih tvrtki i aktivno promiče zapošljavanje,” nastavio je.

Osnovan 1814. godine, Cilander dorađuje odjeću i tehnički tekstil. Do danas je proizvela preko 16 milijuna linearnih metara tekstilnih proizvoda svake godine, piše Swisstrade.

Tekstilna kompanija Cilander je, između ostalog, proizvela i vodootporna maskirna odijela švicarske vojske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 22:53