Iz Francuske stiže alarmantno istraživanje o razinama žive u konzervama tune koje daje novi zamah raspravi o sigurnosti hrane u Europi, piše Euronews.
Nevladina organizacija Bloom nasumično je testirala 148 konzervi tune iz pet europskih zemalja, a u svima je utvrđena visoka koncentracija žive. Svaka deseta konzerva premašuje dopuštenu granicu za svježu tunu. Neki uzorci su sadržavali i četiri puta više razine od dopuštenog praga.
Glavna autorica istraživanja je biokemičarka Julie Guterman (25).
Nije se tu radilo samo na uzorcima tune koje je Bloom analizirao u vanjskom laboratoriju. Guterman je pretražila dokumente FAO-a, WHO-a i EU-a iz 1960-ih godina s ciljem da dozna kako je uopće postavljena granica od 1 miligrama žive po kilogramu. Zaključila je da pragove postavljaju...
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....