KAKVE BROJKE...

Objavljene prve ankete nakon Macronova poteza koji je zaprepastio Europu: Francuska je na rubu povijesnog zaokreta!

Izvor blizak Macronu rekao je da je predsjednik izračunao da postoji mogućnost osvajanja većine. No, bit će to jako teško

Pariz

 Ante Cizmic/Cropix

Krajnje desna stranka Nacionalno okupljanje bit će pobjednik prijevremenih izbora u Francuskoj no ta stranka ne bi trebala imati apsolutnu većinu, prema prvim anketama nakon šokantne odluke predsjednika Emmanuela Macrona da raspusti parlament,.

Nakon velikog poraza stranke Preporod na izborima za Europski parlament, Macron je najavio prijevremene izbore za donji dom parlamenta, koji bi se trebali održati 30. lipnja, za manje od tri tjedna, dok je drugi krug predviđen za 7. srpnja.

Antimigrantska, euroskeptična stranka političarke Marine Le Pen, Nacionalno okupljanje (RN), osvojila bi 235 do 265 mjesta u Narodnoj skupštini, što je veliki skok od trenutnih 88, no manje je od 289 koliko je potrebno za apsolutnu većinu, prema anketi koju je provela agencija Toluna Harris Interactive.

Mogao bi se prepoloviti Macronov centristički savez, s 250 na 125 do 155, prema anketi. Ljevičarske stranke mogle bi zajedno kontrolirati 115 do 145 mjesta, iako bi svaka stranka mogla izići na izbore samostalno.

Nestabilan parlament?

Nije sigurno bi li RN vodio vladu, sa ili bez saveza s drugim strankama. Drugi scenariji uključuju širok spektar koalicija "mainstream "stranaka, ili potpuno nestabilan parlament.

No Macronova šokantna odluka doista nudi popularnoj krajnjoj desnici realnu mogućnost dolaska na vlast. Odmah nakon Macronove odluke došlo je do pada eura, srozavanja francuskih dionica i državnih obveznica.

RN je osvojio 31.4 posto glasova na izborima za EU Parlament, dok je koalicija okupljena oko Preporoda osvojila 14.6 posto glasova.

Čak iako RN i osvoji većinu u francuskom parlamentu, Macron bi i dalje bio na predsjedničkoj dužnosti još tri godine te i dalje pod svojom kontrolom imao obranu i vanjsku politiku.

Međutim, izgubio bi kontrolu nad unutarnjim pitanjima poput gospodarske politike, sigurnosti, imigracije i financija, što bi zauzvrat utjecalo na druge politike, poput pomoći Ukrajini, jer bi trebao podršku vlade za financiranje bilo kakve pomoći iz francuskog proračuna.

Macron ima put do većine?

Izvor blizak Macronu rekao je da 46-godišnji političar, čija je vladavina oslabljena otkako je izgubio potpunu većinu u parlamentu prije dvije godine, izračunao da postoji mogućnost osvajanja većine ako bi iznenadio sve aktere raspisivanjem prijevremenih izbora.

Za Le Pen i Bardellu, izazov je pretočiti popularnost u pobjedu. Na glasanje će najvjerojatnije utjecati ne samo nezadovoljstvo Macronovim stilom vladanja, troškovima života i imigrantskim politikama, no i pitanje može li se vjerovati RN-u da vodi jednu veliku europsku vladu.

Među svojim politikama, RN predlaže veću javnu potrošnju, unatoč visokim razinama francuskog duga, prijeteći tako daljnjim povećanjem kreditnih stopa u bankama.

RN također želi deportirati više migranata, zaustaviti ujedinjavanje obitelji, ograničiti dječje doplatke na francuske građane, dati francuskim građanima prednost pri pristupu socijalnim stanovima i poslovima te ukinuti dozvolu boravka za migrante koji su bez posla duže od godine dana.

Macron je sklon podržati von der Leyen

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je sve skloniji podržati Ursulu von der Leyen za još jedan mandat predsjednice Europske komisije nakon što je njezina grupa desnog centra postigla snažan rezultat na izborima za Europski parlament, rekla su Reutersu dva izvora.

Macron nije izričito podržao von der Leyen otkako se odlučila kandidirati za drugi mandat. Macronova odluka da raspiše prijevremene izbore u Francuskoj nakon poraznog rezultata na izborima za EU u nedjelju, jedan je od razloga za potporu von der Leyen, rekao je jedan od izvora.

"On ne želi dodati (europsku) nestabilnost francuskoj nestabilnosti", rekao je francuski izvor blizak Macronu za Reuters pod uvjetom da ostane neimenovan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. lipanj 2024 05:59