GULNARIN PAD

OBJAVLJENE GOLIŠAVE FOTOGRAFIJE UZBEČKE PRINCEZE Kad ih je vidio, predsjednik je pepeljarom gađao šefa tajne službe

Poznat po okrutnoj vladavini, Karimov je viđen kako tumara predsjedničkom palačom u Taškentu i nekontrolirano jeca
 Getty

Dossier s "kompromitirajućim fotografijama" kćerke uzbekistanskog lidera Islama Karimova izazvao je veliku nervozu na Zapadu, gdje tumače da bi se moglo raditi o pokušaju državnog udara. Naime, uzbekistanska tajna služba predočila je 75-godišnjem predsjedniku Karimovu dossier s kompromitirajućim materijalima o njegovoj kćerki Gulnari , koji navodno uključuje njene polugole fotografije i navode o korupciji.

Karimov je, prenose mediji, na to reagirao tako što je zavitlao pepeljaru i mobitel na svog šefa obavještajne službe, nemilosrdnog bivšeg KGB-ovca Rustama Inojatova, a nakon toga je pozvao svoju "uzbečku princezu" i ošamario je. Poznat po okrutnoj vladavini, Karimov je nakon toga viđen kako tumara predsjedničkom palačom u Taškentu i nekontrolirano jeca.

Gulnaru Karimovu smatralo se najmoćnijom ženom u središnjoj Aziji, teškom oko 470 milijuna eura, ali je njena nedodirljivost postala upitna jer je prošlog tjedna ostala bez svog radija i televizije u Uzbekistanu.

Karimov je navodno naredio Inojatovu i ministru unutarnjih poslova Matlubovu da uhapsi sve šefove odjela za borbu protiv korupcije, koji su bili svjesni njenih korupcijskih poslova i nisu ništa poduzeli. Ukupno je 18 visoko rangiranih dužnosnika završilo u zatvoru, a niz Gulnarinih suradnika i saveznika pobjeglo je u inozemstvo.

Prošlog je mjeseca njen ključni politički saveznik Akbarali Abdullajev (29), nećak predsjednikove žene, uhićen pod sumnjom da ga je ona promovirala kao budućeg lidera, kako bi mogla vući konce moći iz pozadine.

Gulnara pak na Twitteru optužuje Inojatova da želi postati sljedeći predsjednik Uzbekistana. Gulnara je u srpnju povučena s mjesta veleposlanice Uzbekistamna pri UN-u u Ženevi, te je time izgubila diplomatski imunitet, a navodno se istraga protiv nje provodi i u Francuskoj.

Gulnara Karimova na Twitteru

Britanska vlada prati s naročitim interesom događanja u Uzbekistanu jer se brine da im eventualna smjena na vrhu te države poremeti dogovoreno povlačenje svoje vojne opreme iz Afganistana preko Uzbekistana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 06:39