STRAŠNA EKSPLOZIJA

Objavljena snimka: Ukrajinci prvi put koristili moćno američko oružje, uporište Wagnera je sravnjeno za zemljom!

Na snimci se vide četiri efikasna i iznimno jaka udara na zgrade u razorenom Bahmutu u kojima su bili wagnerovci i streljivo

Zgrada u Bahmutu

 Twitter Screenshot/

Joint Direct Attack Munition, skraćeno JDAM, satelitski su navođene američke bombe koje su nevidljivi bombarderi prvi puta izbacili iznad Kosova 1999. godine, a zatim su se koristile i u ratovima nakon 11. rujna. Odavno se govori kako je Bidenova administracija Ukrajincima poslala ove precizne klizeće bombe povećanog dometa, no sad se prvi put pojavila i video snimka, prenosi Slobodna Dalmacija.

Na snimci se vide četiri efikasna i iznimno jaka udara na zgrade u razorenom Bahmutu u kojima su bili wagnerovci i streljivo. JDAM komplet inače je pričvršćen na bombu opće namjene tešku od 220 pa do 900 kilograma i tu ‘glupu‘ gravitacijsku bombu pretvara u precizne projektile navođene GPS sustavom. Još nema potvrde neovisnih stručnjaka da se radilo o JDAM sustavu, no da je ukrajinsko ratno zrakoplovstvo povećalo ubojnu snagu, učinkovitost i sigurnost djelovanja potvrdio je to nedavno general James Hecker, zapovjednik američkih zračnih snaga u Europi, kao i Savezničkog zračnog zapovjedništva NATO-a, koji je kazao da je Ukrajina primila i uspješno koristi JDAM-ER.

Ovisno o visini i brzini aviona s kojeg se ispaljuje, JDAM bomba može putovati oko 26 kilometara prije nego što eksplodira. S pravom vrstom opreme, ukrajinski avioni potencijalno mogu nositi više JDAM-ova u jednoj misiji, baš kao što to rade ratni zrakoplovi SAD-a i NATO-a.

Od njihove prve borbene uporabe u kasnim 1990-ima, JDAM-ovi su poboljšani i dodane su nove sposobnosti. Mogu raditi s raznim upaljačima koji kontroliraju hoće li eksplodirati iznad tla, na površini ili nakon što se ukopaju u zemlju. Jedan ažurirani komplet dodaje par krila koja se otvaraju nakon što se bomba ispusti, omogućujući joj da leti dulje.

Zašto se već prije nisu koristile JDAM bombe u Ukrajini?

New York Times objašnjava kako su se morali riješiti neki osnovni problemi hardvera i softvera: JDAM setovi nisu bili dizajnirani za upotrebu s ruskim bombama koje koristi Ukrajina, a ruski ratni zrakoplovi koje ima Kijev nisu mogli nositi američke bombe, niti ruski računalni sustavi mogu elektronički komunicirati s američkim vođenim projektilima. Od kada se Poljska, pridružila NATO-u, neki njezini zrakoplovi MIG-29 su nadograđeni kako bi nosili zapadno oružje što je zahtijevalo zamjenu njihovih sovjetskih računalnih sustava. Poljska je pak početkom travnja isporučila prve lovce MiG-29 koje je obećala Ukrajini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 22:41