NIP-16

Objavljena snimka udara na ruski strateški svemirski centar: ‘To je bio prioritet, a postoji itekako dobar razlog za to‘

Ukrajina je projektilima ATACMS napala i oštetila rusko postrojenje za svemirske komunikacije i praćenje

Napad na NIP-16 Deep Space Communications

 East2west News/willwest News/profimedia/East2west News/willwest News/profimedia

Ukrajina je u subotu napala lokaciju na kojoj se nalazi NIP-16 Deep Space Communications u Vitinu na Krimu, što je bio jedan od dva napada koje su izvele ukrajinske snage na okupiranom ukrajinskom poluotoku tijekom prošlog vikenda.

Ti su udari izvedeni američkim balističkim projektilima kratkog dometa ATACMS, kako tvrde ruski i ukrajinski izvori.

U prvom napadu tijekom vikenda pogođeno je postrojenje za svemirsku komunikaciju s oko 20 radarskih ‘tanjura‘. Satelitske snimke niske rezolucije, koje je na uvid dobila specijalizirana vojna stranica The War Zone, pokazuju da je do napada doista došlo, no zbog niske kvalitete snimki teško je utvrditi točne razmjere štete. Jedna je snimka nastala 22. lipnja, prije napada, a druga nakon napada, 24. lipnja.

Naknadno nastala snimka prikazuje svježe tragove oštećenja od vatre na otvorenom prostoru objekta, kao i u blizini niza od osam radarskih antena na malom razmaku u smjeru istoka. Dodatni tragovi oštećenja vide se sjeverno i istočno od niza antena. Kako se ocjenjuje, teško je sa sigurnošću reći, ali da se radi o varijantama ATACMS-a s kazetnim streljivom, ‘tanjuri‘ bi trebali biti izrešetani šrapnelima. Ipak, trenutačno nije poznato kakva je šteta.

Pitanje stvarne namjene

Na društvenim mrežama su se u međuvremenu pojavile video snimke požara velikih razmjera, navodno na lokaciji objekta za svemirska istraživanja. NASA-ina platforma Fire Information for Resource Management System (FIRMS) potvrdila je da je ondje došlo do požara.

Lokacija je sada službeno poznata kao 40. odvojeni zapovjedno-mjerni kompleks i dio je Glavnog centra za testiranje i kontrolu svemirskih sustava Titov ruskih zračno-svemirskih snaga, navodi ukrajinska stranica Militanarji.

Objekt je izgrađen tijekom ‘Hladnog rata‘ u svrhu praćenja ruskih svemirskih lansiranja. Izgradnja postrojenja započela je u ožujku 1960. godine, a gradilo ga je 5000 ruskih mornaričkih vojnih obveznika, navodi ruski Spaceweb.com.

"Postrojenje je obavilo svoju primarnu dužnost prvi put u veljači 1961., podržavajući misiju svemirske letjelice Venera-1", kako stoji na ruskoj stranici. "Centar je tada igrao ključnu zapovjednu i kontrolnu ulogu u svim sovjetskim misijama na Mjesec, Veneru i Mars. Od 1967. do 1975., lokacija u Jevpatoriji služila je kao glavni kontrolni centar SSSR-a", kako stoji dalje.

Kontrolne operacije za misije s ljudskom posadom premještene su 1975. u novoizgrađeni objekt u Podlipki, u blizini Moskve, doslovno nekoliko metara od kampusa NPO Energia, glavnog sovjetskog proizvođača svemirskih letjelica s ljudskom posadom, stoji na stranici Spaceweb.com. Od tada je, kako se navodi, postao rezervni centar za svemirske letove s ljudskom posadom".

Nakon što ga je zaplijenila Rusija nakon okupacije Krima 2014. godine, objekt je pridružen ruskim Zračno-svemirskim snagama, koje su započele modernizaciju, kako izvještava medijska kuća Ukrainian Defense Express.

"Od 2017. godine, u izvješćima se navodi da je centar nadograđen s novih 10 sustava te da je nadogradnja i dalje u tijeku", stoji dalje. "Početni plan bio je potrošiti 1,8 milijardi rubalja samo na rekonstrukciju jednog radioteleskopa - prema tadašnjem tečaju, to je bilo oko 28 milijuna dolara".

Kako je pisao Kyiv Post, Rusija sada koristi postrojenje za rano upozoravanje na balističke rakete usmjerene prema Bliskom istoku, Africi i jugozapadnoj Aziji.

No, Fabian Rene Hoffmann, doktorski znanstveni suradnik na Sveučilištu u Oslu, ukazuje na moguću drugačiju uporabu kompleksa. "Nisam uočio ništa što bi ukazivalo na to da bi služio kao veza za svemirske satelite za rano upozoravanje pa pretpostavljam da ne igra nikakvu ulogu u obrani od balističkih projektila", rekao je on za The War Zone.

Umjesto toga, on sugerira kako se "čini uvjerljivim objašnjenje da se ova lokacija koristi za održavanje i kontrolu ruskih satelita, uključujući GLONASS satelite (navigacijski sustav s globalnom pokrivenošću, op.a.)", rusku verziju američkog Globalnog pozicionog sustava (GPS). "To mi ima smisla i također objašnjava zašto bi to bila prioritetna meta za Ukrajinu".

Napad na radarsku postaju Armavir

No, za što god se kompleks koristio, Ukrajina je očito smatrala da je dovoljno važan za ruske borbene sposobnosti ili kao strateško sredstvo na koje se isplati potrošiti dragocjene ATACMS projektile u pokušaju da ga se izbaci iz pogona.

Ukrajina je nedavno napala rusko strateško radarsko mjesto za rano upozoravanje na jugozapadu zemlje. Objekt je znatno oštećen u ukrajinskom napadu dronom. Čini se da je to bio prvi napad te vrste na mjesto povezano s općom strateškom obranom Rusije. Kao takav, on ukazuje na novu i zabrinjavajuću dimenziju sukoba, posebno kada je riječ o potencijalnoj uporabi nuklearnog oružja, ocijenio je The War Zone.

Satelitska slika radarske postaje Armavir u krasnodarskom kraju na jugozapadu Rusije, nastala 23. svibnja, a koju su u The War Zone dobili od Planet Labsa, pokazala je razbacane krhotine oko jedne od dvije zgrade objekta radara Voronjež-DM. Taj je napad izazvao konsternaciju među američkim znanstvenicima.

"Nije mudra odluka od strane Ukrajine da napadne rusko postrojenje za rano upozoravanje koje je dio nuklearne infrastrukture", naveo je na X-u Hans Kristensen iz Federacije američkih znanstvenika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. lipanj 2024 16:15