1027 ZA JEDNOG

Objavljen popis imena Palestinaca koji će biti razmijenjeni za Gilada Šalita: Iz zatvora izlazi i zavodnica koja je izraelskog tinejdžera odvela u smrt

 AFP

U današnjim izdanjima izraelskih novina objavljen je popis imena prvih 447 od 1027 Palestinaca koji će izaći na slobodu u zamjenu za Gilada Šalita, poručnika izraelske vojske koji je već pet godina u Hamasovu zatočeništvu .

Objavljena lista izazvala je podvojene reakcije. Građani Izraela koji se protive razmjeni imaju na raspolaganju 48 sati da ulože žalbu izraelskom Vrhovnom sudu prije nego što će palestinski zarobljenici biti oslobođeni, no izraelski mediji donose da Vrhovni sud i šira javnost uglavnom podržavaju dogovor.

Udruga žrtava terora Almagor pokrenula je peticiju u kojoj naglašava da žrtve nemaju dovoljno vremena da razmotre listu, a Vrhovni će sud o peticiji odlučivati danas.

Među palestinskim zarobljenicima koji bi u zamjenu za Šalita trebali dobiti slobodu najviše je onih koji su planirali samoubilačke napade i napade vatrenim oružjem.

Izrael je već u pregovorima stavio veto na tri osobe: Marvana Bargutija, koji služi pet doživotnih kazni zbog višestrukih napada na Izraelce, Abdulaha Bargutija, Hamasova stručnjaka za bombe osuđenog na 67 doživotnih kazni, i Ahmeda Sadata, militanta umiješanog u ubojstvo izraleskog ministra turizma Rehavama Ze’evija 2001. godine.

Pomilovani i oni koji služe nekoliko doživotnih kazni

Amna Muna: osuđena na doživotnu kaznu; 2001. godine preko interneta namamila 16-godišnjeg Izraelca u Ramalu, gdje su ga ubili pripadnici Fataha.

Nasser Iteima: 2002. pomogao u bombaškom napadu na hotel Netanya; poginulo 30 ljudi.

Yehia Sanwar: osnivač Hamasova militantnog krila. Služi nekoliko doživotnih kazni.

Mohammed al-Sharatha: Vođa elitne 101. Hamasove jedinice. Služi nekoliko doživotnih kazni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. rujan 2024 02:20