SHRVANI DIPLOMAT

OBITELJSKA TRAGEDIJA Ambasadoru Izraela u Srbiji i njegovom partneru umrla beba koju je rodila surogat majka

Yosef Levy, izraelski veleposlanik u Srbiji, doživio je veliku obiteljsku tragediju - izgubio je novorođeno dijete koje je njemu i njegovu partneru rodila surogat-majka u Nepalu.

Kako piše Times of Israel, surogat-majka donijela je na svijet blizance - djevojčicu i dječaka. Zbog teških uvjeta koji vladaju u Katmanaduu, glavnom gradu te države koju su pogodila dva razorna potresa, stanje u tamošnjim bolnicama je alarmantno.

Nude pomoć

“Umro je na tuđem čudnom krevetiću, taj mali dječačić koji nije proživio ni jedan dan”, napisao je skršeni veleposlanik na Facebooku. Izraelsko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je da će pomoći Levyju da što prije dođe do svoje kćeri i omogući joj adekvatnu medicinsku skrb.

Ovaj slučaj potaknuo je veliku reakciju izraelske javnosti. Kako pišu tamošnji mediji, zbog teškog stanja u kojem se nalaze nepalske bolnice, razmišlja se o tome da se sve surogat-majke koje nose djecu za izraelske parove prebace u tamošnje bolnice da se ne bi ponovila takva tragedija.

Prema nekim informacijama, riječ je o još najmanje stotinjak Nepalki, surogat-majki.

Osim toga, ovaj nesretni slučaj pokrenuo je inicijativu u Izraelu kojom se traže promjene obiteljskog zakona koji istospolnim parovima zabranjuje da kao surogat-majke koriste “državljanke Izraela” te da takve majke ne smiju rađati na području Izraela. Zakon o surogat-majkama u Izraelu donesen je još 1996. godine i od tada se nije mijenjao.

Prema postojećem zakonu, samo heteroseksualni bračni parovi imaju pravo “zakonskog korištenja” surogat-majki. Izraelski parovi mogli su dosad imati surogat-majke u mnogim zemljama, ali su neke donijele posebne odredbe kojima se to onemogućava.

Popularne destinacije

Tako su mnogi gay parovi iz Izraela najčešće birali baš Indiju, no ona je počela otkazivati izdavanje viza za homoseksualne parove upravo da bi spriječili surogatstvo.

Trenutačno su popularne destinacije za tu vrstu ostvarenja roditeljstva Sjedinjene Američke Države i Meksiko, a najčešće Nepal.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 16:37