EKSKLUZIVNO

OBITELJ UBIJENOG POLICAJCA HEROJA 'Našeg Igora ubili su američki rasisti, a tek je dobio dijete!'

Pomahnitali ubojice otvorili su vatru u Las Vegasu i ubili dvoje nedužnih ljudi kada ih je pokušao zaustaviti Igor Soldo
 AFP

Objavljujući kako je ‘ovo revolucija’ američki bračni par ubio je u nedjelju u Las Vegasu dvoje policajaca, od kojih je jedan iz Jablanice u Bosni i Hercegovini, te još jednog građanina. Muškarac i žena upali su oko 11.30 u pizzeriju u kojoj su policajci Alyn Beck (42) i Igor Soldo (32) bili na pauzi za ručak i ničim izazvani ih ustrijelili.

“Sjedio sam i ručao, a policajci su bili za stolom kraj mene. Najednom se niotkuda pojavio muškarac. Mislio sam da je došao na piće jer je nehajno prošao kraj njih. No onda se okrenuo, izvukao pušku i upucao je ćelavog policajca, ispričala je Sheree Burns.

Šerif Doug Gillespie medijima je rekao kako je jedan od policajaca uspio uzvratiti vatru. “Što je prethodilo tragediji, ne znam. Policajci su mirno ručali, dodao je. “Osumnjičenici su zatim uzeli oružje i municiju ubijenima. Ostalima u restoranu su rekli nešto poput “Ovo je revolucija”, rekao je.

Na izlazu iz restorana mimoišli su se s Alvarom Lopezom. “Imali su ruksak i oružje u rukama. On mi se obratio riječima da kažem policajcima da počela revolucija i da je upravo ubio dvojicu njihovih kolega u pizzeriji CiCi’s.

Alvaro je imao sreće jer je par prešao cestu i otišao u trgovački centar Walmart. Na ulazu u trgovinu bila je manje sretna žena koju su upucali. Preminula je, a njen identitet još nije objavljen. Neki kupci potrčali su, prema izjavama svjedoka, prema izlazu, a drugi su se skrivali po odjeljenjima.

“Vidjeli smo muškarca koji je nosio oružje i izvikivao psovke. Bilo je strašno. Taj čovjek je bio lud, izjavila je Pauline Pacheco koja je s ocem bila u Walmartu.

Policija je objavila kako su oba ubijena policajca obiteljski ljudi. Stariji ima suprugu i otac je troje djece, dok je Igor Soldo imao suprugu i malo dijete.

Iako se čekala službena potvrda, američki su mediji prenijeli kako je riječ o bijelim supremacistima, rasističkom paru koji je ranije najavljivao kako će ubijati policajce. Jedan policijski izvor potvrdio je da je riječ o ekstremističkom paru koji je mrzio policajce.

Nakon ubojstva treće žrtve na mjesto događaja stigli su policajci. Par se povukao u stražnji dio trgovine i tu je žena ubila supruga, a potom i sebe.

Prema navodima susjeda, ubojice su se ponašali neobično, a nisu se ustručavali javno iznositi svoje ekstremne stavove kao i mržnju prema policiji. Često su iznosili razne teorije zavjere, a često su odjevali maskirna odijela.

Policija u Las Vegasu jučer je nosila crne vrpce oko službenih znački. Iako nije rijetkost da njihove kolege gube živote na dužnosti, činjenica da je istodobno stradalo dvoje policajaca jako je potresla policijsku upravu.

“Patrolni policajci obično kruže gradom pojedničano, no bar u idućih nekoliko dan a bit će u parovima, izjavio je Gillespie. “Još uvijek je tu društvo koje moramo nadzirati i društvo koje moramo štititi. Radit ćemo to uzdignute glave, no s prazninom u srcima, izjavio je Gillespie.

“To je bio bezumni i okrutni čin ubojstva troje nedužnih ljudi, izjavila je gradonačelnica Las Vegasa Carollyn Goodman. “Ti su policajci posvetili svoj život zaštiti svih nas, izjavila je Goodman.

Policajac Beck radio je u policiji Las Vegasa od 2001., a Soldo od 2006. Solda je njegova šogorica Coleen Soldo opisala kao dobrog tatu i ‘divnog čovjeka’. Išao je u srednju školu u Lincolnu u seveznoj državi Nebraska. Jerusalem Post piše kako je par ubojica ubijene policajce u restoranu prekrio tkaninom na kojoj je bila zastava Gadsden, žuta bandijera sa zmijom i sloganom “Don’t tread on me” (Ne ulazi u konflikt samnom).

Riječ je o staroj revolucionarnoj zastavi Sjedinjenih Država koju je kao svoj simbol uzeo dio pristaša konzervativnog pokreta Tea Party.

Žena koju su ubili u Walmartu navodno je imala oružje i pokušala je zaustaviti napadače koji su je upucali, tvrde neki neimenovani izvori.

‘Bio je sjajan čovjek, uvijek je želio pomoći’

Tko je Igor Soldo? Odgovor na ovo pitanje pokušao sam saznati od Vinka Ljubasa - Jablana iz Jablanice koji nakon rata kao prognanik živi u Tomislavgradu.

- Sad ćemo provjeriti, kaže mi Jablan. Ja poznajem Solde iz Jablanice, pa mi se čini da bi Igor mogao biti sin moga prijatelja Pere Solde. Pere je u Americi, ali ću ja nazvati njegova brata Milenka u Njemačkoj. Dugo je Jablan razgovarao s Milenkom, a čim mu je izrazio sućut, znao sam da se radi o Milenkovu bratiću Igoru.

- Istina, ubilo malog Igora, veli Jablan. Taman se oženio i dobio bebu. Ja sam prijatelj njegova ćaće Pere i strica Milenka. Znam i Igora, on i brat mu bili dica kada sam ja bio u Jablanici. Pere i Milenko su mene ovlastili da im na sudu vodim parnicu za povrat stana u Jablanici, imam ja sve punomoći i štos dokumenata, ali je to čudna kentra. Vratilo im stan, ali banke sjele na hipoteku. Milenko mi u suzama veli da je ubilo Igora. Bio policajac. Milenko veli da su ga ubili Indijanci. Ja ne znam šta mu to znači. Čovik zbunjen, nije mu zgodno. Ne mogu sad pitat kakvi Indijanci. Ko će to znat? Čovik u nevolji.

Jablan mi još veli da je Igorov otac Pere radio u Jablanici kao vatrogasac, da je bio čestit i miran čovjek. Ali je imao nesreću da je oženio muslimanku, što znači da je u ratu bio kriv i Muslimanima i Hrvatima, pa je otišao u Ameriku.

- A Perin brat Milenko bio je najjači čovik u Jablanici, pravi Tarzan, dodaje Jablan. Ali, vlast se pokazala jačom, pa je pobigo u Njemačku. Inače, njihov ćaća je iz Posušja, radio nešto oko građevine, a mater je Livanjka. Fino živili dok nije zaratilo. I, eto vidiš, otišli u Ameriku… (Petar Miloš)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. lipanj 2024 19:17