GOVOR O STANJU NACIJE

Obećanja Baracka Obame za drugi mandat: Bogatima veći porez, Kini veći nadzor, za Iran je sve moguće

Američki predsjednik Barack Obama u svom je posljednjem govoru o stanju nacije napao sve veću nejednakost između bogatih i siromašnih te je obećao da će očuvati “američki san” jačanjem gospodarstva.

U govoru, koji je trajao oko sat vremena i gotovo je u potpunosti bio posvećen ekonomiji, rekao je kako su ga djed i baka učili o “američkom obećanju da ćete, ako marljivo radite, zarađivati dovoljno da možete podizati obitelj, kupiti kuću, poslati djecu na fakultet i staviti nešto sa strane za mirovinu”, ali je to obećanje sada ugroženo.

- Možemo se pomiriti sa zemljom u kojoj sve manjem broju ljudi ide stvarno dobro, dok sve veći broj Amerikanaca jedva preživljava. Ili možemo obnoviti ekonomiju u kojoj svatko dobiva poštenu priliku, svatko odrađuje svoj pravedni dio i svatko igra po istim pravilima - rekao je Obama.

Neprovedivi prijedlozi

Govorom u Kongresu, koji je gledalo i oko 40 milijuna televizijskih gledatelja, zapravo je neslužbeno počela i Obamina kampanja za drugi mandat, a već je jučer predsjednik krenuo na turneju po pet država ključnih za pobjedu na predsjedničkim izborima u studenom. Zbog toga ne čudi što je u govoru iznio niz prijedloga koje vjerojatno neće moći provesti - s obzirom na to da će ovisiti o republikancima u Kongresu. No, poanta je ionako bila predstaviti njegov predizborni program te naglasiti razlike između njega i republikanaca koji su za rezove u proračunu, ali ne i za “kazne za uspješne” - kako nazivaju povećanje poreza najbogatijima.

Obama je pak rekao da je nužno provesti “Buffettovo pravilo”, nazvano prema milijarderu Warrenu Buffettu , koji je izjavio da bi rado plaćao veće poreze jer je nedopustivo da plaća poreze po nižoj stopi od svoje tajnice. Obama je u govoru stoga najavio da će svi koji godišnje zarade više od milijun dolara morati platiti najmanje 30 posto poreza.

Početak kampanje

- Možete koliko god hoćete vikati da je to klasni rat. Ali tražiti da milijarder plaća barem jednako poreza kao njegova tajnica? Većina Amerikanaca to bi nazvala zdravim razumom - rekao je Obama.

Taj dio govora bio je posebice neugodan za republikance - jer je samo 24 sata prije njihov vodeći kandidat za nominaciju za Bijelu kuću, Mitt Romney, javnosti podastro svoje porezne prijave prema kojima su on i supruga, iako spadaju u jedan posto najbogatijih Amerikanaca, lani platili samo 13,9 posto poreza.

Obama je najavio i obračun s korporacijama - ograničio bi porezne olakšice za kompanije koje proizvodnju premjeste u inozemstvo, a nagradio one koje radna mjesta vrate u Sjedinjene Države - i s omraženim financijskim sektorom, čijim bi se ekscesima ubuduće trebala baviti specijalna jedinica federalnih tužitelja. Najavio je i da će polovicu ušteda koje će nastati zahvaljujući povlačenju vojske iz Iraka i Afganistana, oko 200 milijardi dolara u idućih šest godina, uložiti u obnovu infrastrukture, poput cesta, mostova, željezničkih pruga.

- Dopustite mi da upozorim sveučilišta: ako ne možete prestati podizati školarine, financiranje koje dobivate od poreznih obveznika će se smanjivati. Visoko obrazovanje ne može biti luksuz, to je ekonomski imperativ koji si svaka obitelj u Americi mora moći priuštiti - rekao je.

Odgovor republikanaca

U službenom republikanskom odgovoru guverner Indiane, Mitch Daniels, rekao je da su republikanci u Kongresu pokušali popraviti ekonomiju, ali da ih je u tome spriječio sam predsjednik.

- Predsjednik nije prouzročio ekonomsku i fiskalnu krizu, ali je izabran na temelju obećanja da će ih popraviti, a ne može ne tvrditi da je u tri godine stvari učinio gorima - rekao je Daniels.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 12:21