ZAŠTITA SAVEZNIKA

OBAMIN ŠTIT PROTIV PUTINA Istoku Europe milijardu dolara, a u Hrvatskoj zračna baza za dronove?

Najveći gubitnik nove Obamine mjere je Putin koji je dugoročno NATO-u vratio razlog postojanja
 AFP

VARŠAVA - Dobar kućni odgoj podrazumijeva da se u goste nosi poklon, posebno ako je povod posjeta neko slavlje.

Te se dobre prakse držao i američki predsjednik Barack Obama pa je u utorak, čim je sletio u Varšavu gdje boravi u povodu 25 godina od prvih demokratskih izbora, objavio kako će zatražiti od Kongresa SAD-a da odobri zakladu od milijardu dolara za jačanje sigurnosti u Europi.

Važan saveznik

Zaklada za osiguranje Europe nema u svom primarnom cilju Hrvatsku iako Hrvatska i SAD vojno izvanredno surađuju još od 1994. godine, a kad je riječ o dugoročnijim interesima, postoji informacija da bi Pentagon mogao biti zainteresiran za Udbinu kao zračnu bazu za bespilotne letjelice koje bi nadzirale Mediteran. A ako su već tu, lako se okrenu i prema istoku. Obama ovim jasno poručuje Istočnoj Europi da Washington stoji uz nju u trenutačnoj sigurnosnoj prijetnji koju predstavlja ruski avanturizam u Ukrajini.

Kako se navodi u objašnjenju Bijele kuće, taj će fond biti korišten za jačanje obrambenih sposobnosti, a uključivat će sudjelovanje SAD-a u pripremama i razmještaj američkih stručnjaka te jaču pomorsku prisutnost na Crnom i Baltičkom moru, te pomoć Ukrajini, Moldaviji i Gruziji. Washington je, očito, odlučio maksimalno podržati baltičke zemlje, Poljsku te Rumunjsku. One, naime, predstavljaju mogući prostor prvog udara ako bi se ruski predsjednik Vladimir Putin odlučio na bilo kakav neracionalni korak. On je svojom ukrajinskom avanturom na neko vrijeme osvojio Krim, ali je očito da je, s druge strane, NATO-u vratio raison d’etre, dodatno mobilizirao članice, posebno istočnog krila, koje su sve spremne podići izdvajanja za obranu na barem 2 posto BDP-a i vratio Europu u fokus američkog interesa.

Antiruska zona

Potpredsjednik Joe Biden je posjetio Ukrajinu, kamo dolazi opet 7. lipnja na inauguraciju Petra Porošenka, bio je u Rumunjskoj, koja zajedno s baltičkim zemljama, Poljskom, Moldavijom i Gruzijom čini zonu protiv jačanja ruskog utjecaja, a sada je Obama došao u Poljsku. Krim je možda toga kratkoročno vrijedan, ali dugoročno je sasvim jasno da će Putin biti strateški gubitnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. lipanj 2024 21:48