PRVI ČOVJEK SAD-a

OBAMA ZAVRŠIO U BOLNICI Pretragama su utvrdili da ima gastroezofagealni refluks

 AFP

WASHINGTON - Američki predsjednik Barack Obama (53) požalio se u subotu poslijepodne na upaljeno grlo zbog čega je prebačen u vojnu bolnicu Walter Reed. Ondje su mu nakon pretraga dijagnosticirali gastroezofagealni refluks, želučani poremećaj koji karakteriziraju prilično neugodni simptomi, uključujući grlobolju, ali i žgaravicu i povraćanje. Obama se u Bijelu kuću vratio nakon 30-ak minuta.

Kako piše New York Times, nekoliko sati ranije Obamin liječnik i mornarički kapetan Ronny Jackson nadgledao je 'civilnog' otorinolaringologa koji je u Bijelu kuću bio pozvan da pregleda prvog čovjeka SAD-a. Tim je pregledom utvrđeno da je Obamino grlo blago nateklo pa je Jacksonova preporuka bila da predsjednik ode na dodatne dijagnostičke pretrage, uključujući i skeniranje CT uređajem.

Spomenute dodatne pretrage obavljene su u bolnici Walter Reed, jednoj od najboljih u Americi, u kojoj je svojedobno na liječenju bio i nekadašnji predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman. U Bijeloj kući inzistiraju da je Obama ondje otišao isključivo jer mu je tako najbolje odgovaralo s obzirom na ranije zakazane obveze.

'Nalazi CT-a su bili uobičajeni', rekao je Jackson. 'Predsjednikovi simptomi ukazuju na blagu upalu mekog tkiva povezanu s gastroezofagealnim refluksom i bit će primjereno tretirani', dodao je Obamin liječnik.

Otkad je postao predsjednik, Obama je imao vrlo malo zdravstvenih problema, a nakon posljednjeg sistematskog pregleda u svibnju doktor Jackson je rekao da je predsjednikovo zdravlje izvrsno. Godine 2010. Obama je završio na šivanju usnice nakon što je zaradio snažan udarac laktom dok je igrao košarku, od koje je u međuvremenu gotovo potpuno odustao u korist golfa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 16:48