KRAJ TURNEJE

Obama u Saudijskoj Arabiji

US President Barack Obama holds a press conference during the EU-US Summit at the European Headquarters in Brussels on March 26, 2014. Obama paid his first visit ever to the EU headquarters, cementing US-EU opposition to the takeover of Crimea after hitting out at Russian expansionism as a "sign of weakness". AFP PHOTO / GEORGES GOBET
 GEORGES GOBET/AFP

RIJAD - Saudijska Arabija dočekuje u petak američkog predsjednika Baracka Obamu, u vrijeme kada su odnosi ta dva povijesna saveznika zatamnjeni zbog razlika u stajalištima oko Sirije i Irana.

Obama u Saudijskoj Arabiji, gdje će boraviti manje od 24 sata, završava turneju tijekom koje je posjetio Nizozemsku, Belgiju i Italiju, a trebao bi se sastati sa saudijskim kraljem Abdalahom.

Od 2009. i prvog posjeta Rijadu, jednom od glavnih saveznika Washingtona na Bliskom istoku, odnosi dviju zemalja su se pogoršali budući da Rijad zamjera Washingtonu nedjelovanje u Siriji kao i otvaranje prema Iranu.

"Odnosi su trenutno obilježeni napetostima zbog stajališta Washingtona prema Bliskom istoku", kazao je jedan analitičar, upozorivši da se približavanje Washingtona Teheranu ne bi trebalo odvijati na uštrb odnosa s Rijadom.

Saudijska Arabija gleda s oprezom na sporazum iz studenog 2013. o iranskom nuklearnom programu, koji predviđa djelomično zamrzavanje atomskog programa u zamjenu za ublažavanje sankcija koje pogađaju Iran.

Što se tiče Sirije, gdje Rijad podupire pobunjenike u ratu protiv režima Bašara al-Asada, saudijski će kralj ponovno braniti pitanje naoružavanja oporbe.

Pred polazak Baracka Obame na turneju, glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney rekao je, govoreći o odnosima s Rijadom: "Kakve god bile naše razmirice, to neće ništa promijeniti na činjenici da se radi o vrlo važnom i bliskom odnosu".

Razgovori u Rijadu trebali bi se također dotaknuti izraelsko-palestinskog mirovnog procesa, te stanja u Egiptu, još jednoj temi o kojoj dvije zemlje imaju različita stajališta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 06:23