DOBIO PODRŠKU KONGRESA

OBAMA 'Šaljemo oružje pobunjenicima u Siriju, a u zračne napade na ISIS kreće i Francuska'

US President Barack Obama speaks during a press conference in the Briefing Room of the White House April 30, 2013 in Washington, DC. The President on Tuesday answered questions from the press on a variety of topics. AFP PHOTO/Brendan SMIALOWSKI
 AFP / 2013 Brendan SMIALOWSKI

WASHINGTON - Američki je senat premoćnom većinom glasova u četvrtak navečer izglasao 500 milijuna dolara težak prijedlog predsjednika Baracka Obame o financiranju obuke i naoružavanja 'umjerenih' pobunjenika u Siriji s ciljem borbe s radikalnim džihadistima iz Islamske države.

Riječ je o kontroverznom planu, koji je naišao na kritike i demokrata i republikanaca, no njegovi su ga pristalice uspjeli ubaciti u širi financijski paket čime su zasad utišali kritičare, a detaljnija se rasprava o ovom pitanju te američkoj intervenciji protiv Islamske države očekuje nakon izbora za Kongres koji se održavaju za 6 tjedana. Zastupnički je dom Kongresa plan prihvatio prije nekoliko dana.

Nedugo nakon senatske odluke, Obama je u izjavi za medije zahvalio Kongresu na 'brzini i ozbiljnosti', a usput je objavio da se Francuska formalno odlučila priključiti zračnim napadima na položaje džihadista u Iraku.

'Francuska je jedna od naših najstarijih i najbližih saveznica i drago nam je da će francuski i američki vojnici još jednom zajednički raditi na našoj sigurnosti i zaštiti vrijednosti koje dijelimo', rekao je Obama.

Francuska zasad nema namjeru napadati džihadiste na teritoriju Sirije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 10:22