PRIPREME ZA NOVI RAT

Obama potpisao tajni sporazum: Šalje vojnu pomoć za pobunjenike u Libiji

'Pravedno je kazati kako bismo mogli opskrbiti pobunjenike oružjem ako bismo to i htjeli', rekao je Obama
Libyans walk around a burning multi-rocket launcher outside the oil rich town of Ras Lanuf on March 27 2011, as they and press on as far as Nofilia with Sirte, 360 kilometres (225 miles) east of Tripoli, the home town of Libyan leader Moamer Kadhafi in their sights. AFP PHOTO/ARIS MESSINIS
 AFP

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama je potpisao tajni sporazum koji libijskim pobunujenicima omogućava potpunu vojnu i logističku pomoć u svrgavanju Moamera Gadafija, otkrili su visoki dužnosnici u Washingtonu za agenciju Reuters.

Obama je navodno prije dva ili tri tjedna izdao izvršnu direktivu ('presidental "finding"), koja se inače koristi za akcije koje provodi CIA. Naravno, Bijela kuća i CIA odmah su demantirale ovakve navode. No sumnje ostaju jer je Obama otvoreno dogovarao mogućnost pošiljki oružja za pobunjenike u Libiji.

Demantirali su se takvi navodi i 2009. godine, kad se zbila protuteroristička akcija u Jemenu, za koju je također 'zeleno svjetlo' dao predsjednik Obama izvršnom direktivom.

Sve ove informacije kose se s izjavama koje je američki predsjednik davao unatrag nekoliko dana, kad je narodu i svijetu obećao da od srijede (30. ožujka) sve ovlasti preuzima NATO i da SAD neće izigravati "svjetskog policajca". Kao i s predizbornim obećanjima jer Obama je 'uskočio' u svaki sukob koji je mogao otkako je predsjednik. Moglo se to naslutiti i u intervjuu za ABC.

- Pravedno je kazati kako bismo mogli opskrbiti pobunjenike oružjem ako bismo to i htjeli. Razmatramo sve opcije u ovom trenutku - rekao je Obama.

Jedini razlog zašto SAD trenutno ne opskrbljuje pobunjenike, navode izvori, jest u tome što se ne zna tko su točno njihovi vođe. Provjerava ih se i kad se utvrde sve činjenice i pridobiju sve informacije, SAD neće čekati.

Takva se procedura provodi još od pogreške u Afganistanu, kad su oružje za borbu protiv SSSR-a, pobunjenici iskoristili u kasnijim protuameričkim sukobima.

- Moramo znati kome dajemo oružje u ruke. Tek kada to saznamo složit ću se s idejom vojne pomoći libijskim pobunjenicima - kazao je republikanac Mike Rogers.

Zaključak cijele priče jest da više nije pitanje hoće li SAD slati vojnu pomoć Gadafijevim protivnicima već kada će se to uistinu i zbiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 13:35