NAFTA VIŠE NE ISTJEČE!

Obama: Ovo je dobar znak, ali problem još nije riješen

Tri mjeseca nakon nesreće nafta više ne istječe u Meksički zaljev
This image taken from video provided by BP PLC at 14:27 CDT, shows that oil has stopped flowing from the new 75-ton cap atop the site of the Deepwater Horizon oil spill in the Gulf of Mexico Thursday, July 15, 2010. BP vice president Kent Wells said the oil stopped flowing into the water at 14:25 CDT after engineers gradually dialed back the amount of crude escaping through the last of three vents in the cap, an 18-foot-high metal stack of pipes and valves. (AP Photo/BP PLC) NO SALES
 AP

NEW ORLEANS - Nakon tri mjeseca pokušaja i promašaja, naftni div BP u četvrtak je konačno uspio privremeno zaustaviti istjecanje nafte u Meksički zaljev i počeo provoditi testove koji bi trebali pokazati u kakvom je stanju problematična bušotina.

S nestrpljenjem očekivano testiranje, koje je podrazumijevalo zatvaranje ventila na kupoli, u dva je navrata odgođeno, a počelo se provoditi nakon što je BP otklonio kvar na sustavu nove kupole, iz kojeg je istjecala nafta.

Iako su američki dužnosnici, uključujući predsjednika Baracka Obamu, te BP-jevi šefovi privremeno zaustavljanje istjecanja nafte nazvali “pozitivnim korakom”, svi pozivaju na oprez i upozoravaju da je još prerano za slavlje.

- Dobar je osjećaj vidjeti da nafta više ne istječe u Meksički zaljev, ali ne želim stvarati lažan osjećaj uzbuđenja. Želimo ići naprijed i donijeti ispravne odluke - objasnio je Kent Wells, potpredsjednik u BP-ju.

Naime, privremeno zaustavljanje curenja nafte pomoću nove kupole u ovom je trenutku samo dio testa i trenutno se nervozno iščekuje što će mjerenja pokazati. Visoke vrijednosti tlaka značile bi da kupola uspijeva zadržati naftu u bušotini. S druge strane, niski tlak značio bi da nafta istječe iz bušotine na još nekom mjestu.

Upućeni također podsjećaju da bi se testiranje moglo prekinuti ovisno o rezultatima mjerenja. Prema planiranom, stručnjaci će zasjedati i analizirati dobivena očitanja u intervalima od šest sati te donijeti odluku o nastavku ili pak prekidu mjerenja. U svakom slučaju, testiranje će trajati najviše 48 sati, dakle, ako ne prije, bit će prekinuto tijekom sutrašnjega dana. Do tada su zaustavljeni radovi na pomoćnoj bušotini, kao i usisavanje nafte u brodove na površini. Do zaključenja ovog izdanja stvari su izgledale dobro. BP je, 17 sati nakon zatvaranja ventila, priopćio da je ohrabren rezultatima koje su dobili oko nove kupole te da do tad nije bilo znakova koji bi ukazivali na to da nafta curi na još nekom mjestu u bušotini.

Ono čega se svi najviše boje jest mogućnost da zbog prevelikog pritiska zbog zatvaranja ventila na kupoli dođe do nove eksplozije ili izbijanja nafte na nekoj drugom mjestu na morskom dnu.

Nakon završetka testiranja, dok nadležni budu analizirali dobivene podatke i odlučivali o daljnjim potezima, ventili na kupoli opet će biti otvoreni i naftu će prikupljati brodovi na površini.

Naime, kupola se ni u kom slučaju ne smatra trajnim rješenjem. Ono je u pomoćnim bušotinama, od kojih će jedna biti dovršena sredinom kolovoza. Druga pomoćna bušotina bit će rezerva za prvu.

Milijardu dolara odštete pokrenulo je ekonomiju

Slučaj izlijevanja nafte iz tankera Exxon Valdez otprije 20 godina na Aljasci pokazao je da se uz pomoć ljudi i dosta novca ipak može popraviti šeta u ekosustavu, a gospodarstvo potaknuti na nove izazove.

Nakon katastrofe koju je izazvao tanker iz kojeg je iscurilo 11 milijuna galona nafte bilo je zahvaćeno 1300 kilometara obale i opustošen je ekosustav. No, danas nema vidljivih tragova nafte, većina divljih životinja se vratila, a uslijedio je i ekonomski oporavak.

Neki tvrde da se u ekonomskom smislu stanovnicima nije dogodilo ništa loše, iako je činjenica je da je katastrofa promijenila nagore sudbine i živote mnogih ljudi. Gunnar Knapp, profesor ekonomije na Sveučilištu na Aljasci, rekao je kako nitko ne bi nikad poželio takvu katastrofu, ali u “ ekonomskom smislu” to i nije bilo tako štetno. Exxon je dao milijardu dolara i ponovno pokrenuo život. Povećano je stambeno tržište i otvorene druge industrije. ( G. Jureško)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. srpanj 2024 02:06