Nursultan će biti doživotni šef Kazahstana

ZAGREB - Vladajuća kazahstanska partija Nur Otan predložila je parlamentu boratovski Zakon o lideru nacije. Prema tom prijedlogu, sadašnji kazahstanski predsjednik Nursultan Nazarbajev, koji kao predsjednik vlada tom golemom zemljom već 20 godina, a prije toga je, kako se to uvriježilo u srednjoazijskim postsovjetskim despocijama, bio na čelu KP-a Kazahstana, trebao bi postati doživotni predsjednik.



No, to bi se, naravno, trebalo potvrđivati svakih sedam godina na demokratskim predsjedničkim izborima s više kandidata.



Zakon, doduše, ne kaže što se događa ako bi kojim nevjerojatnim spletom okolnosti veliki vođa Nursultan Nazarbajev te izbore izgubio. No, predlagač Zakona o lideru nacije vjerojatno ne misli da je to moguće u bilo kakvom ironičnom raspletu.  



Prije koju godinu, kada se, očito bespotrebno zamaralo razmišljanjima o tome da se na Kazahstan primijene demokratski običaji o samo dva predsjednička mandata po pojedincu, predlagalo se da Nazarbajev bude “počasni predsjednik” koji bi imao pravo veta i derogiranja svih zakona koje donesu parlament i njegov nasljednik! No, ipak je pronađena prihvatljivija formula, da doživotno predsjeda Kazahstanom.



Ako ili, bolje reći, kada Zakon o lideru bude prihvaćen, Kazahstanci se barem više neće mučiti s problemom kako voljenog šefa nagovoriti da vlada njima i zemljom bogatom naftom i plinom. Doduše, Nazarbajev po ustavu ima mogućnost odbiti i prihvatiti svaki zakon bez obzira na parlament, pa i ovaj. Zlu ne trebalo.



Vlado Vurušić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 10:17