ARAPSKI SVIJET U PLAMENU

Novo žarište je Libija: Gadafi na goloruke prosvjednike poslao svoje elitne postrojbe

U tri dana prosvjeda protiv režima pukovnika Moamara Gadafija do sada je ubijeno najmanje 84 ljudi
 AP

TRIPOLI - Prosvjedi protiv režima pukovnika Moamara Gadafija nastavljeni su i danas u Libiji, a iz tih država dolaze nova izvješća o broju žrtava policijskog nasilja nad prosvjednicima pa je tako danas objavljeno kako je u tri dana prosvjeda do sada ubijeno najmanje 84 ljudi.

Human Rights Watch objavio je kako je u Libiji u dosadašnjim prosvjedima protiv režima pukovnika Moamara Gadafija ubijen toliki broj osoba, pri tome najviše njih u istočnom gradu Bengaziju, koji postaje središte antivladinih prosvjeda i gdje je samo u petak navečer u lokalne bolnice dovezeno 35 mrtvih prosvjednika. Iako je zbog prekida svih veza i činjenice da u Libiji nema stranih novinarskih ekipa otežano izvještavanje, danas je potvrđeno da je većina prosvjednika ubijena hicima iz vatrenog oružja kada su pokušali prići kompleksu u kojemu je Gadafi smješten kada je u posjetu gradu .

Internetske veze

Danas rano ujutro u Bengaziju pripadnici libijske policije napali su prosvjednike koji su se utaborili ispred glavne gradske sudnice i suzavcem i policijskim palicama ih rastjerali. Internetske veze u Libiji, koje su bile najvažnije sredstvo komunikacije antigadafijevskih prosvjednika s vanjskim svijetom, prekinute su danas ujutro, ali iz Bengazija su danas stizala izvješća da su građani organizirali patrole i straže, bojeći se da bi sljedeća meta policijskih snaga mogle biti njihove kuće.

Žarište nemira

Istok Libije, gdje je Gadafi manje popularan nego u ostalim dijelovima države, postao je definitivno žarište nemira. Osim u Bengaziju, gdje se, prema nekim tvrdnjama, okupilo oko 50.000 ljudi, prosvjedi su zabilježeni u još četiri istočna grada - Al-Bajdi, Ajdabiji, Zaviji i Darnahu. Prosvjednici su na internetskoj stranici YouTube otvorili kanal na kojem objavljuju videozapise nemira snimljene kamerama s mobitela, pa je tako objavljen i jedan šokantan video iz Al-Bajde na kojem se vidi kako je snajper pogodio u glavu prosvjednika. Gadafi je na istok države poslao svoje elitne postrojbe kojima zapovijeda njegov najmlađi sin, Kamis Gadafi, i koje su zadužene za to da na najgrublji način stišaju nemire. U Tripoliju je i danas održano nekoliko prosvjeda, ali u znak potpore pukovniku Gadafiju koje je organizirala vlast.

Nastavak nemira

Istodobno, nemiri inicirani rušenjem režima u Tunisu i Egiptu nastavili su se danas i u drugim arapskim državama diljem Bliskog istoka i sjeverne Afrike.

Prijeti li Libiji sada podjela na stare povijesne regije?

Nije se protiv Gadafija pobunila Libija, nego Cirenaika, koja je sve do 1912, a formalno do 1934 bila poseban vilajet, kao i Tripolitanija, dok je Fezzan, rijetko naseljen, bio faktički autonoman.

Italija je počela osvajanje turskih vilajeta Tripolitanije i Cirenaike u listopadu 1911. Lausannskim ugovorom u listopadu 1912 Turska je prepustila Tripolitaniju i Cirenaiku Italiji koja je već bila okupirala i dotad turski Rodos i Dodekanez. Italija je 1930-1931 okupirala i Fezzan. Užasnom represijom (100.000 stanovnika u logorima, 10.000 umorenih ondje) skrhan je 1931 otpor senusitskih bratima u Cirenaiki.

Tripolitaniju, Cirenaiku i Fezzan je Italija slijepila u Libiju, koja je 1934 proglašena talijanskim generalnim guverneratom, a 1939 je anektirana Italiji i u njezinu sastavu je juridički ostala do Pariškoga mirovnog ugovora u veljači 1947. Od 1943 bila je pod vojnom okupacijom saveznika. Mandatni teritorij OUN bila je 1947-1951(Tripolitanija i Cirenaika pod britanskim, a Fezzan pod francuskim mandatom, administrativni aparat je ostao talijanski i postupno je mijenjan libijskim). Kolonijalni period je zaključen neovisnošću Libije 1951 pod kraljem Idrisom el-Senusijem, koga je 1969 svrgnuo pukovnik Gadafi.

( Inoslav Bešker)

Arapski svijet i jučer su potresali prosvjedi

Bahrein

Vojska se povukla s ulica prijestolnice, Maname, nakon čega su tisuće prosvjednika ponovno izašle na ulice.

Jemen

Policija otvorila vatru na prosvjednike u glavnome gradu Saani i ubila jednog te ranila desetke njih.

Alžir

Na ulice glavnog grada izašlo je nekoliko tisuća ljudi, policija ih je okružila i spriječila da marširaju.

Irak

Oko 2000 studenata izašlo je na ulice gradova sjevernog Iraka i tražilo ostavku odgovornih zbog ranijih ubojstava prosvjednika.

Džibuti

Novi sukobi između policije i prosvjednika u drugome danu antirežimskih prosvjeda u muslimanskoj državi na rogu Afrike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. lipanj 2024 03:16