IZVJEŠTAVAO IZ DONBASA

Novinaru koji je intervjuirao Prebega zabranjen ulazak u Hrvatsku: ‘Obavještajci su me tri sata držali na granici!‘

On je u svibnju razgovarao s Vjekoslavom Prebegom, a tijekom tog intervjua je nosio majicu s natpisom ‘Jadovno‘

Danijel Simić i Vjekoslav Prebeg

 Twitter

Hrvatska je policija jučer oko podneva na graničnom prijelazu Batrovci privela Danijela Simića, predsjednika entitetskog udruženja novinara Republike Srpske, koji je izvještavao iz Ukrajine. Tada mu je, kaže Simić, uručeno rješenje o zabrani ulaska u zemlju, prenosi Klix.ba.

Podsjetimo, Danijel Simić je ranije govorio o Danu sjećanja na genocid u Srebrenici, rekavši da se svake godine u Srebrenici održava ‘Potočarski igrokaz‘. On je ranije ove godine razgovarao s Hrvatom Vjekoslavom Prebegom, kojeg su zarobile ruske snage prilikom pokušaja bijega. Tijekom tog intervjua je Simić nosio majicu s natpisom ‘Jadovno‘.

Simić je ispričao da je nakon zaustavljanja zadržan više od tri sata.

- Prvo me granična policajka sa šaltera odvojila sa strane. Nakon detaljne policijske kontrole i pretresa vozila, pitali su za ime oca, adresu stanovanja i broj telefona. Nakon toga mi je policijski službenik rekao da će ‘doći kolege da obave razgovor sa mnom‘ i da pričekam malo. Ali da ‘neće iz Zagreba, pa će biti brže‘. To malo se rasteglo na dva sata čekanja, rekao je Simić.

U policijskoj stanici su ga dočekale osobe koje se nisu imenom predstavile, no rekli su mu da su iz hrvatske obavještajne službe. Zanimalo ih je kako se on našao u Donbasu.

- Zanimalo je je kad sam prvi put došao, tko su mi bili kontakti, a posebno kako sam napravio razgovor s Vjekoslavom Prebegom, hrvatskim plaćenikom. U suštini, sva pitanja koja su mi postavili, ja sam već odgovorio javno više puta u mnogo navrata za medije. Tako da je razlog za maltretiranje i protupravno zadržavanje isključivo moje ratno izvještavanje iz Donbasa i drugi politički stavovi, što mi je nekoliko puta naglašeno tijekom intervjua. Dakle, ovo je pritisak na mene zbog mog rada. To najbolje pokazuje koliko se u EU poštuju ljudska i novinarska prava, odnosno slobode misli i govora, kaže Simić.

Reagirao je i predsjednik entiteta Republike Srpske Milorad Dodik rekavši da je Simićevo pritvaranje otvoreni pritisak na slobodu medija i kršenje osnovnih ljudskih prava na koja se poziva Europska unija.

- U Hrvatskoj, koja je članica EU, zaustavljen je i maltretiran novinar, samo zato što je smatrao da ima pravo i na slobodu mišljenja i slobodu izražavanja, rekao je Dodik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 10:58