MISTERIJ ZRAKOPLOVA MALAYSIA AIRLINESA

NOVI TRAG RUŠENJA NESTALOG BOEINGA?! Kineski zrakoplovuočio nekoliko plutajućih objekata

Desetak vojnih aviona, tri civilna i 11 brodova pretražuje 217 tisuća četvornih km Indijskog oceana
 AFP

NOVO 16:45 - Kineski vojni zrakoplov uočio je danas bijele plutajuće objekte u Indijskom oceanu, kineska agencija Xinhua prenosi izvješća vojnih izvora.

Posada kineskog zrakoplova Ilyushin IL-76 uočila je nekoliko plutajućih objekata pretragom područja udaljenog oko 2700 kilometara od zapadne australske obale i grada Pertha.

Još uvijek se ne zna pripadaju li nestalom Boeingu 777 Malaysia Airlinesa.

--------------------------------

14:20 Kineski patrolni brod koji pretražuje područje u južnom Indijskom oceanu uhvatio je pulsirajući signal frekvencije 37,5 kHz u sekundi, kakav emitira crna kutija, javlja državna agencija Xinhua.

- Riječ je o standardnoj svjetlećoj frekvenciji za obje crne kutije, jedna snima glas pilota, a druga pruža tehničke informacije o letu, rekao je Anish Patel, šef Dukane Seacoma, proizvođača lokatora crne kutije.

Stručnjaci su zasad oprezni te upozoravaju da primljeni signal ne mora biti povezan s nestalim zrakoplovom.

---------------------------------------------

PERTH - Četiri tjedna nakon nestanka malezijskog zrakoplova potraga je u subotu intenzivirana na jugu Indijskoga oceana u nadi da će crna kutija biti pronađena prije nego što joj se baterije isprazne.

Desetak vojnih aviona, tri civilna i jedanaest brodova pretražit će 217 tisuća četvornih kilometara oceana, otprilike 1700 kilometara sjeverozapadno od australskoga garda Pertha jer istražitelji vjeruju da je ondje 8. ožujka pao Boeing 777 s 239 putnika i članova posade.

Baterija crne kutije traje 30 dana, pa je za očekivati da bi se mogla ugasiti u ponedjeljak.

"Ako ni u šest tjedana ništa ne nađemo, ipak ćemo nastaviti jer mnogo avionskih dijelova pluta", rekao je umirovljeni zrakoplovni časnik Angus Houston koji vodi australsku agenciju koja koordinira operaciju.

"Mislim da ćemo na kraju pronaći nešto što će nam omogućiti da suzimo područje pretraživanja".

Vlasti ne isključuju mogućnost da se avion srušio zbog mehaničkog problema, ali kažu da dokazi, među ostalima i gubitak komunikacije, upućuju na to da je avion na letu MH370 iz Kuala Lumpura u Peking namjerno skrenut tisućama kilometara s predviđene rute.

Uređaj za lociranje crne kutije (FOTO: AFP)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. rujan 2024 15:25