ŠPIJUNSKA AFERA

NOVI SKANDAL Britanska vlada se boji da ih Peking prisluškuje preko kineskih mobitela Huawei

 AP

Ministarstvo unutrašnjih poslova, ministarstvo pravosuđa i tužiteljstvo u Velikoj Britaniji prestali su koristiti opremu kineskog proizvođača Huawei zbog straha da ih kineska vlada prisluškuje tim putem.

Kineska telekomunikacijska kompanija potpisala je niz unosnih ugovora s Britancima, ali je već prošle godine britansko povjerenstvo nadležno za sigurnost upozorilo da bi Kina mogla biti u mogućnosti 'prikriveno presretati ili onemogućiti komunikaciju putem mreže koju pruža Huawei'. Također, britanski su parlamentarci upozorili kako Huawei može nadzirati korisnike interneta putem svoje infrastrukture koju pruža britanskim telekomunikacijskim tvrtkama.

Prema navodima britanskih medija, svi odjeli u ministarstvima već su zaprimili naputak da prestanu koristiti opremu za video-konferencije, zbog sumnje da Peking može neopaženo pristupiti tim komunikacijama i na taj način izvlačiti povjerljive informacije. Tu je opremu 2011. godine nabavilo britansko ministarstvo pravosuđa za potrebu organizacije konferencijskih poziva širom zemlje.

Huawei, koji je osnovao bivši zapovjednik Crvene Armije Ren Zhengfei, zanijekala je bliski odnos s kineskom državom i tvrde da nisu izravno povezani s prisluškivanjem. Iz straha zbog mogućeg prisluškivanja SAD i Australija su već spriječili sklapanje ugovora s ovom kineskom tvrtkom.

Britanski ministar George Osborne i osnivač Huaweija Ren Zhengfei

Unatoč tome, britanski ministar financija George Osborne prošle je godine pozdravio 125 milijuna funti vrijednu investiciju kineske kompanije, napomenuvši da Velika Britanija, "za razliku od nekih drugih zapadnih zemalja", nije zatvorena za investicije Huaweija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 02:31