SAVEZ ZA KRITIČNE LIJEKOVE

Novi sektorski dogovor osigurat će dostupnost ključnih lijekova građanima Europske unije

‘Savez će pomoći da radi bolje zaštite pacijenata utvrdimo svoj program i promijenimo način proizvodnje i nabave lijekova‘
 Zeljko Hajdinjak/Cropix

Povjerenica za zdravlje i sigurnost hrane Stella Kyriakides i potpredsjednik vlade Belgije i ministar socijalne skrbi i javnog zdravlja Frank Vandenbroucke kažu da u snažnoj europskoj zdravstvenoj uniji lijekovi moraju biti dostupni svima i navrijeme. Kako kažu, to je smisao djelovanja EU-a zadnjih nekoliko godina, posebno kroz farmaceutsku strategiju EU-a. U okviru tog cilja, i Komisija i države članice pridaju veliku važnost rješavanju problema nestašica i jačanju sigurnosti opskrbe lijekovima.

‘Današnjim početkom rada Saveza za kritične lijekove ojačat će se proizvodnja ključnih lijekova u EU-u i diversificirati međunarodni lanci opskrbe. Važan je to trenutak naše borbe protiv problema nestašica i za smanjenje ovisnosti EU-a o trećim zemljama. Osnivanje Saveza za kritične lijekove polazište je novog oblika suradnje Komisije, nacionalnih vlada, industrije i civilnog društva, kao što je to bilo i u uspješnim primjerima Europskog saveza za baterije i Saveza za sirovine. To je novi sektorski potporanj europske zdravstvene unije kojim se nastoji bolje zaštititi opskrba pacijenata lijekovima.

image

Stella Kyriakides

Nera Simic/

Pacijenti u EU-u sve više strahuju od nestašice lijekova. Prošle zime svjedočili smo situacijama u kojima su očajni roditelji putovali i stotine kilometara ne bi li nabavili lijek za svoje dijete. Ove godine broj infekcija u EU-u raste pa ljudi obilaze ljekarne u potrazi za antibioticima kojih nema dovoljno. Taj neprihvatljivi strukturni problem povezan je s češćim nestašicama proteklih godina.

Osim što ima ozbiljne posljedice za pacijente u slučaju nedostupnosti ključnih lijekova, on otvara i geopolitička pitanja koja je nužno riješiti. Pandemija i ratovi u Europi i na Bliskom istoku jasno su nam pokazali da uklanjanje strukturnih slabosti farmaceutskih lanaca opskrbe mora biti naš glavni politički prioritet. Da bismo zaštitili zdravlje i sigurnost svojih građana, moramo povećati autonomiju Europe u proizvodnji i opskrbi ključnim lijekovima.

image
Jakov Prkic/Cropix

Savez za kritične lijekove – prekretnica kad je riječ o proizvodnji lijekova i lancima opskrbe lijekovima

Savez za kritične lijekove pomoći će da radi bolje zaštite pacijenata utvrdimo svoj program i promijenimo način proizvodnje i nabave lijekova. U svladavanju tog izazova surađivat će vlade, industrija, zdravstveni radnici i civilno društvo. To bi moglo, na primjer, značiti uspostavu novih proizvodnih linija ili izgradnju novih tvornica radi povećanja europskih kapaciteta za proizvodnju ključnih lijekova i njihovih sastojaka. Moglo bi dovesti i do pronalaženja novih partnera u inozemstvu radi diversifikacije opskrbe ključnim sastojcima. Zbog zelene i digitalne tranzicije Europe želimo da i novi savez potiče inovativnost i da podupire modernizaciju proizvodnih kapaciteta EU-a.

U prvom koraku u osnivanju Saveza zainteresirani stručnjaci iz država članica, industrija, zdravstveni djelatnici i civilno društvo pozvani su da sudjeluju u postupku odabira koji traje do 16. veljače, kako bi u proljeće 2024. sudjelovali na sastancima Saveza.

image

Frank Vandenbroucke

Jasper Jacobs/Afp

Komisija će analizirati slabosti lanca opskrbe za niz ključnih lijekova, a Savez će izraditi preporuke mjera nužnih za poboljšanje opskrbe tim lijekovima. Kako bi ostvario svoje ambiciozne ciljeve, Savez će poticati i usmjeravati ulaganja potrebna na nacionalnoj razini i na razini EU-a.

Naravno, borba protiv nestašice lijekova u državama članicama ne znači zatvaranje vrata našim međunarodnim partnerima. Uz potporu Saveza EU će jačati i međunarodna partnerstva radi diversifikacije lanaca opskrbe i jačanja globalne sigurnosti opskrbe lijekovima.

Rad Saveza bit će presudan želimo li sačuvati vodeću poziciju na globalnoj razini i ojačati konkurentnost europskog farmaceutskog sektora, a ponajprije zaštititi zdravlje i kvalitetu života Europljana. Osnivanjem Saveza za kritične lijekove otvaramo u tom sektoru novo poglavlje europske zdravstvene unije odlučne da viziju pretoči u stvarnost.‘

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 17:40