IDEJA ŠEFA PARLAMENTA

Novi profil slovenske vanjske politike

 Tomislav Krišto / CROPIX / Tomislav Krišto / CROPIX

LJUBLJANA - Predsjednik slovenskog parlamenta Milan Brglez najavio je u utorak da će parlament uskoro pokušati u suglasju što više stranaka donijeti deklaraciju o vanjskoj politici koja bi bila osnova za donošenje vladine vanjskopolitičke strategije.

"Sloveniji je potrebna vlastita, globalno odgovorna, načelna i dinamična te nacionalno svjesna vanjska politika", izjavio je na tribini Društva za međunarodnu politiku u Ljubljani Brglez, član stranke premijera Mire Cerara i profesor međunarodnih odnosa na Fakultetu političkih znanosti u Ljubljani.

"U međunarodnim odnosima Sloveniju drugi akteri neće shvaćati ozbiljno ne bude li imala vanjsku politiku s vlastitom vizijom", kazao je Brglez, dodavši da strategija neće toliko govoriti o odnosima s drugim državama, koliko o nacionalnom identitetu i načelnim ciljevima.

Uz gospodarsku diplomaciju, inzistiranje na poštovanju pravne države i ljudskih prava te izbalansiranu politiku prema velikim državama, slovenska vanjska politika po Brglezu bi se ubuduće trebala više profilirati i na području humanitarne i razvojne pomoći, kao značajnoj niši za potencijalno ostvarivanje vlastitog identiteta u međunarodnom prostoru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. srpanj 2024 09:59