AFERA RUPERTGATE

Nove optužbe za tabloid News Of The World: Majci ubijene curice dali su mobitel, a onda su je prisluškivali?

Rebekah Brooks i Sara Payne zajedno su vodile kampanju protiv pedofila

LONDON - Novinari tabloida News of the World nisu provalili u govornu poštu samo ubijenoj djevojčici Milly Dowler i obiteljima poginulih britanskih vojnika - danas je otkriveno da je među žrtvama vjerojatno obitelj još jednog ubijenog djeteta, i to obitelj koja je s NoTW-om godinama vodila kampanju protiv pedofila.

‘Sara je slomljena’

Policija je, naime, izvijestila da je telefon vjerojatno bio hakiran Sari Payne, majci djevojčice Sarah Payne (8) koju je 2000. u West Sussexu oteo i ubio osuđivani pedofil Roy Whiting. Sara Payne je tvrdila da njezina kći ne bi bila ubijena da je vlada roditeljima dopustila uvid u registar počinitelja seksualnih kaznenih djela kako bi ustanovili dolaze li njihova djeca u kontakt s pedofilima.

Njezinu je kampanju poduprla tadašnja glavna urednica NoTW-a Rebekah Brooks. Štoviše, suradnja Payne s tabloidom bila je toliko bliska da joj je Brooks 2000., kako bi redakcija mogla biti s njom u kontaktu, darovala mobitel - čiji je broj, zajedno s brojevima koji izgledaju kao PIN za govornu poštu, policija sada pronašla u bilješkama privatnog detektiva Glenna Mulcairea kojeg su koristili novinari NoTW-a. “Saru su ove vijesti posve slomile. Duboko smo razočarani”, priopćila je udruga za dobrobit djece koju vodi Sara Payne.

- Ideja da je bilo tko u novinama znao da su među metama gospodina Mulcairea bili Sara ili tim koji je vodio kampanju, nezamisliva je. To da je ona bila meta uopće ne mogu shvatiti - priopćila je Brooks.

Drage prijateljice

Nije porekla da je Payne dobila mobitel, ali je naglasila da to nije bio dar od nje, nego od NoTW-a. Dodala je da su optužbe “odvratne” i “posebno uzrujavajuće” s obzirom na to da je Sara bila njezina “draga prijateljica”. Mediji pišu da su se dvije žene uistinu zbližile tijekom kampanje.

Kada je vlada odbila zahtjev da se roditeljima omogući pristup registru, tabloid je pronašao novu misiju - sam je otkrivao pedofile i objavljivao njihova imena, uz odobravanje Payne kojoj je za lobiranje za Sarin zakon 2009. dodijeljen i Orden Britanskog Kraljevstva.

Iako je objavljivanje imena pedofila bilo kontroverzno, Brooks je to smatrala tolikom uslugom zajednici da je i u svjedočenju u parlamentu priznala da je koristila detektive kako bi locirala pedofile, no negirala je da je tabloid provaljivao u govornu poštu.

‘Novinari iz tabloida bili su prijatelji’

Sara Payne je kao prijateljica redakcije za zadnji broj NoTW-a napisala kolumnu: “Nismo se sreli u najboljim okolnostima. Ustvari, bilo je to najgore, najstrašnije doba u mom životu. Ali od tog trenutka News of the World, i još važnije, ljudi koji su tamo radili, postali su moji vrlo dobri i pouzdani prijatelji. A kao svi dobri prijatelji, oni su bili uz mene u dobrim i lošim vremenima”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2024 12:29