NEDOPUŠTENE ZABAVE

Nove neugodnosti za Borisa Johnsona: Premijer je bio na najmanje šest tuluma tijekom lockdowna

Sve je više izvještaja o okupljanjima s kojim se povezuje premijer Boris Johnson, a koje će istražiti Metropolitanska policija

Boris Johnson

 Tolga Akmen/AFP

Dva dana nakon objave rezultata preliminarne istrage o zabavama britanskih državnih dužnosnika tijekom lockdowna, sve je više izvještaja o okupljanjima s kojim se povezuje premijer Boris Johnson, a koje će istražiti Metropolitanska policija. Pojavili su se, naime, izvještaji o drugim skupovima, i to nakon što je izvješće visoke državne službenice Sue Gray zadužene za istragu otkrilo tri događaja koja do sada nisu bila poznata javnosti.

Među njima su dva na kojima je, navodno, bio i premijer, što znači da je Johnson bio na najmanje šest zabava, od njih 16 koje je istraživala Gray.

Prema izvješćima Daily Telegrapha, premijer je viđen kako se penje stepenicama prema svom stanu u Downing Streetu 10 na zabavu na kojoj se, kako se tvrdi, slavio pad Dominica Cummingsa, njegova glavnog pomoćnika, a sada najvećeg kritičara. Zabava se održala 13. studenoga 2020., a prema nekim tvrdnjama Carrie Johnson, tada još premijerova zaručnica, priredila je zabavu u stanu gdje se pjevala pjesma grupe ABBA ''The Winner Takes It All'' (''Pobjednik uzima sve'').

Istog dana, 13. studenoga, premijer je održao govor na okupljanju povodom odlaska višeg pomoćnika Leeja Caina, Johnsonova direktora komunikacija i bliskog Cummingsova saveznika.

Među ostalim okupljanjima s kojima se premijer povezuje je i ono održano 19. lipnja 2020. povodom njegova rođendana. Glasnogovornik Downing Streeta priznao je da se osoblje ''nakratko okupilo'' u kabinetu nakon sastanka. Izvještaj ITV Newsa sugerirao je da je okupljanju bilo 30-ak ljudi, a premijeru je uručena i torta. Prema izvješćima, premijerova supruga Carrie Johnson priredila je zabavu iznenađenja. ITV News je izvijestio da su se istoga dana obitelj i prijatelji okupili u premijerovoj službenoj rezidenciji kako bi proslavili njegov 56. rođendan. Ranije, 15. svibnja 2020., tijekom prvog lockdowna, održala se zabava u vrtu na kojoj je bilo 30-ak zaposlenika, a pozvano ih je stotinjak. Premijer je tvrdio da je okupljanje bilo ''radni događaj'', ali na fotografiji, objavljenoj u dnevnom listu The Guardian, vidi se da Johnsonova supruga, Cummings i privatni tajnik Martin Reynold sjede oko stola s posluženim sirom i vinom.

Johnson se povezuje i sa zabavom održanom u povodu odlaska savjetnika za obranu i nacionalnu sigurnost Stevea Highama, 17. prosinca 2020., kada su na snazi bile mjere zabrane okupljanja na zatvorenom. Izvještava se da je premijer bio kratko kako bi odao počast ''bliskom prijatelju'', a to okupljanje sada istražuje policija. Sljedeći događaj bilo je okupljanje 14. siječnja 2021., u vrijeme dok je Velika Britanija bila u dubokom lockdownu, a broj slučajeva zaraze koronavirusom bio je veći od 50.000 dnevno. Riječ je o oproštajnoj zabavi zbog odlaska dvoje članova osoblja.

Prema izvorima, odnosno osobama koje su bile na zabavi, pio se prošek, a premijer je došao na pet minuta kako bi održao govor i otišao. Treći nedokumentirani događaj u vladinu uredu uključuju zabavu 18. lipnja 2020. kada je 20 ljudi bilo na pijanci u kabinetu, dok su vrijedila pravila da se samo šest osoba smije sastati na otvorenom. Slavio se odlazak privatne tajnice Hannah Young. Iz Vladina izvora saznalo se da je događa bio 'buran'.

Downing Street trenutačno odbija komentirati daljnje navode zbog policijske obrade koja traje. Cummings je u utorak navečer rekao da postoje fotografije s događaja na kojima je premijer, a koje se istražuju. ''Razgovarao sam s ljudima koji kažu da su vidjeli fotografije zabave u stanu'', napisao je na svom blogu. Scotland Yard otkrio je da je primio 300 fotografija u sklopu istrage o 12 događaja u Downing Streetu 2020. i 2021. godine.

Premijer je u ponedjeljak, tijekom ispitivanja u Donjem domu, više puta odbio reći je li bio na zabavama. Unatoč Johnsonovom obećanju o reformi vlade, do sada nema još novosti o promjenama. U međuvremenu Johnson, lider konzervativaca, suočava se s nemirima unutar stranke. U utorak su još dvojica zastupnika pozvala premijera da podnese ostavku: Sir Charles Walker, bivši vršitelj dužnosti predsjednika Odbora 1922., i Peter Aldous, zastupnik okruga Waveney.

U srijedu je torijevac Tobias Ellwood postao jedanaesti konzervativac koji je javno pozvao Johnsona da podnese ostavku i predao pismo Odboru 1922., odboru konzervativnih zastupnika. ''On bi sam trebao pozvati na glasanje o povjerenju, a ne čekati da se predaju 54 pisma'', rekao je za Ellwood za SkyNews.

U britanskom parlamentarnom sustavu samo članovi konzervativne stranke imaju moć svrgnuti premijera, a 54 glasa su potrebna kako bi se pokrenulo glasanje o nepovjerenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 03:00